Europol slår fast at terroren økte i 2015. En fersk rapport (innfelt) viser økningen i antall pågripelser og angrep. FOTO: NTB scanpix
Europol slår fast at terroren økte i 2015. En fersk rapport (innfelt) viser økningen i antall pågripelser og angrep. FOTO: NTB scanpix Foto: PETER MACDIARMID

Fersk rapport avslører: Over 1000 arrestert for terrorlovbrudd i EU i 2015

151 mennesker er drept og over tusen personer arrestert i fjor, avslører fersk Europol-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er registrert totalt 211 saker som inkluderer planer om terrorangrep og gjennomførte angrep på EU-land i 2015.

Ifølge Europol ble 151 mennesker drept og mer enn 360 ble skadet som følge av terrorangrepene.

I alt 1077 personer ble arrestert i EU for terrorrelaterte lovbrudd. Av disse hele 424 i Frankrike.

Ifølge Europol, som presenterte en fersk trendrapport i dag, er 94 prosent av personene som ble siktet for terrorisme funnet skyldig og dømt.

Europol koordinerer politisamarbeid innen EU/EØS, og har også ansvar for å forebygge og bekjempe alvorlig internasjonal organisert kriminalitet og terrorisme.

Mange EU-borgere

Nesten to tredjedeler av de arresterte er registrerte EU-borgere, og de fleste av disse er født i EU-land.

Europol presiserer at en kjent taktikk fra ISIS og al-Qaida er at begge gruppene gjentatte ganger har oppfordret muslimer i vestlige land til å utføre angrep – også soloangrep – i sine respektive hjemland.

Videre påpeker Europol to bekymringsfulle utviklingstrekk: den generelle trusselen er forsterket etter at et betydelig antall utenlandske fremmedkrigere har returnert til Europa.

Antall terrorangrep og pågripelser fordelt på land. GRAFIKK: EUROPOL
Antall terrorangrep og pågripelser fordelt på land. GRAFIKK: EUROPOL

Også den betydelige økningen i nasjonalister, fremmedfrykt, rasistiske og antisemittiske stemninger i hele EU, kan igjen resultere i handlinger fra høyreekstreme grupperinger.

Rapporten slår også fast at en betydelig andel av alle utenlandske fremmedkriger som reiser til Syria og Irak, er kvinner.

Frankrike mest utsatt

De aller fleste som ble drept i 2015, mistet livet etter to terrorangrep utført i Frankrike. Det første mot lokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i januar 2015.

Det andre i november samme år, da terrorister angrep flere cafeer, konsertlokalet Bataclan og på fotballstadion i Paris, hvor Frankrike hadde Tyskland på besøk.

Europol fremholder at det ikke finnes konkrete bevis hittil som viser at terrorister systematisk bruke flyktningstrømmen for ubemerket å ta seg til Europa. Etterforskningen etter Paris-angrepene avslørte imidlertid at to av angriperne hadde kommet inn i EU via Hellas som en del av den store flyktningestrømmen fra Syria.

I 2015 vedtok 12 medlemsstater enten nye lover eller endringer av eksisterende lovgivning, for å styrke kampen mot terrorisme. Av dem som ble stilt for retten i europeiske land, tiltalt for terror, ble 94 prosent funnet skyldige.