Politiet advarer mot «Pokemon Go»: – Må ikke la seg lokke

Det umåtelig populære spillet har blitt brukt til å lokke ungdommer inn i feller. Nå advarer norsk politi mot bruken av det, og kommer med sine tips.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nintendos nyeste mobilspill «Pokémon Go» har virkelig tatt av verden over. Spillet har blitt lastet ned over 15 millioner ganger siden det ble lansert 6. juli.

Det er ikke offisielt lansert i Norge enda, men det er ikke vanskelig å få tak i.

Det er rett og slett så mange nordmenn som bruker dette, at norsk politi har satt seg inn i spillet, og oslopolitiet advarer nå mot bruken av det:

«I spillet er det en byttefunksjon som gjør at brukeren kan overføre figurer til andre personer. Dette kjenner vi igjen fra tiden barn hadde samlekort som de byttet med hverandre.

Politiet i mange land har advart om forskjellige farer ved bruk av applikasjonen. Det som er viktig å huske på for alle er at de ikke glemmer å følge med på hva som skjer rundt seg. Husk at du har vikeplikt for trikken, og følg med når du skal over veien.

Det vi ønsker å formidle til foreldre og andre er at de må fortelle barna at de ikke skal bli med personer de ikke kjenner for å finne flere figurer, eller la seg lokke, lure eller presse til å dele bilder eller utføre tjenester for å få andre til å overføre figurer til seg.», skriver seksjonen for vold- og seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt på deres Facebook-side.

Politiets kommentar kommer i kjølvannet av flere saker hvor ungdom har blitt lurt inn i forskjellige varianter av feller.

I USA ble for noen dager siden fire ungdom mellom 16 og 18 år arrestert etter å angivelig ha ledet ungdom inn - via Pokékon Go - ut i et skogholt og truet og ranet dem.

Mer trøbbel
Spillet har også skapt trøbbel på flere måter.

Amerikanske Evan Scribner fanget en Pokemon da han var hos sin ekskjæreste. Dette ble oppdaget av hennes nåværende kjæreste via GPS-koordinatoren, og vips så var han tatt for utroskap.

Spillet er på rekordtid blitt umåtelig populært, og har flere brukere enn sjekkeappen Tinder, og Pokémon Go brukes mer daglig per bruker i gjennomsnitt enn selveste Facebook.

Og dette til tross for at dyrenes spill som Pikachu, Charmander og resten av gjengen «kun» kan fanges i USA, New Zealand og Australia.

I tillegg har spillet har de siste 24 timene begynt å rette seg mot Europa, først ute var Tyskland i går, og i dag ble det lansert i England.

Serverkrasj
Grunnen til at det rulles ut på denne måten er fordi spillskaper Niantic er redd for at serveren skal falle sammen på grunn av for stor pågang. Noe spillet mildt sagt har slitt med de første dagene.

De har også begynt med soner på dagen hvor det ikke er mulig å lage ny profil, fordi for mange ønsker å begynne med spillet.

Spillet er for øvrig gratis, det er knyttet til googlemaps og baserer seg på GPS-teknologi.

Målet for mange er å fange flest mulige Pokemons, og bli den beste treneren for dyrene man fanger.

Og mye kan tyde på at selv oslopolitiet er hektet, de skriver i hvert fall dette på Facebook:

«Det var kjempegøy!»