NEI TIL KJØTT: Carsten og Jorunn Bonderup og barna deres Caroline (3), Julie (5) og Casper (13) spiser kun plantebasert mat. Foto: Laila Nguyen / TV 2
NEI TIL KJØTT: Carsten og Jorunn Bonderup og barna deres Caroline (3), Julie (5) og Casper (13) spiser kun plantebasert mat. Foto: Laila Nguyen / TV 2

Slik overlever småbarnsfamilien uten kjøtt- og melkeprodukter

– Folk er overrasket over at vi lever, sier familien som nå tar et oppgjør med folk som er provosert over livsstilen deres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hummus, falafel, tahini, quinoa og linser ligger spredt utover bordet. Kjøtt eller meieriprodukter er uaktuelt når familien Bonderup skal spise.

Ekteparet Jorunn (41) og Carsten (42) og barna deres Casper (13), Julie (5) og Caroline (3) fra Sandnes er nemlig veganere.

Det betyr at de verken spiser kjøtt, fisk, skalldyr, egg, meieriprodukter eller honning.

– Jeg tror det er viktig at folk vet at du kan være et helt normalt menneske. Det er helt naturlig. Du trenger ikke å være hippie for å være veganer, sier Jorunn til TV 2.

Fisketur ble vendepunktet

Ektemannen Carsten var den første i familien som ble veganer. Etter en fisketur med venner for tre år siden, kom han hjem til Jorunn og sa at han ikke lenger ville spise kjøtt.

– Jeg tenkte først på alt det sære. Jeg forbandt det med å være hippie og så på det som noe veldig alternativt, men mye har skjedd de siste par årene. Jeg opplever at det har blitt trendy, og i dag har de store kommersielle aktørene kastet seg på bølgen, sier Jorunn.

Hun ble overbevist noen måneder etter ektemannen, og dermed ble barna også veganere.

– Vi lager maten hjemme, så det er naturlig at ungene spiser det også. Etter hvert ville de ikke ha kjøtt lenger. Men det har aldri vært noe tvang, de velger det selv, sier Jorunn.

– Vi forklarte dem hvorfor vi tok valget. At vi syns det er feil av oss å leve på bekostning av andre. Dyr holdes jo fanget mot deres vilje. Alle ønsker egentlig å være frie, fortsetter Carsten.

Linsesuppe er fem år gamle Julies favorittmat. Foto: Laila Nguyen / TV 2
Linsesuppe er fem år gamle Julies favorittmat. Foto: Laila Nguyen / TV 2

Familien forsøker ikke bare å unngå alt av animalsk opprinnelse i mat, men også i klær, kosmetikk, underholdning og alle andre produkter og tjenester de benytter seg av.

– Må passe på dyrene

Minstemann Caroline (3) har aldri spist kjøtt eller meieriprodukter. Julie (5) forklarer ivrig hvorfor hun er veganer:

– Jeg spiser ingenting fra dyr, bare det som kommer fra planter. Vi må passe på dyrene, forteller hun og nevner linsesuppe som favorittmaten.

Storebror Casper (13) ble nylig veganer. Det er ikke vanskelig, sier han.

– Jeg har sett bilder og video av hvordan dyr har det der de er. Det er ikke greit hvordan de blir behandlet, sier 13-åringen.

– Kan ikke bare spise potet og grønnsaker

Familien Bonderup tar kosttilskudd i form av algeolje og en multivitamintablett som blant annet inneholder B12 og jod.

Barna er blitt tatt blodprøve av, og resultatet viste perfekte verdier, ifølge foreldrene.

– Vi ønsker et godt kosthold og ønsker selvfølgelig at ungene våre skal få optimal næring, sier Carsten.

Ekteparet Bonderup mener veganisme ofte framstilles negativt, og påpeker at man må ha et balansert kosthold, uansett om man spiser kjøtt eller ikke.

– Du kan ikke bare slutte å spise kjøtt og fortsette å bare spise potet og grønnsaker. Det er det samme som at du heller ikke kan bare spise kylling uten å bli feilernært, sier Carsten.

Folk blir provosert

Ekteparet forteller at familien får blandede reaksjoner på livsstilen sin.

– Folk er overrasket over at vi lever, spøker Carsten, før han blir alvorlig:

– Noen føler at veganisme er et angrep på det de selv gjør. Bare det at jeg er tilstede på en middag og blir presentert av verten som veganer, kan gjøre at noen føler seg provosert. Men jeg prøver å unngå de samtalene, for det kommer sjelden noe godt ut av det, sier Carsten.

Mange tror at det å spise kjøtt, er det eneste som er godt nok, fortsetter han.

– Det er tankegangen og oppdragelsen om at et fullverdig kosthold inneholder egg, melk og kjøtt, som sitter dypt i oss alle.

Oppfølging fra lege

Godt sammensatt vegetarkost er ernæringsmessig fullverdig og kan ha positive helseeffekter med tanke på forebygging og behandling av flere sykdommer, heter det på Helsedirektoratets nettsider.

Behovet for D-vitamin, vitamin B12 og jod er imidlertid vanskelig å dekke med vegankost.

Disse næringsstoffene bør tas i form av tilskudd eller produkter tilsatt disse næringsstoffene, anbefaler direktoratet. Veganere må også være oppmerksomme på inntaket av kalsium, jern og sink.

Ernæringsfysiolog Liv Irene Dalby anbefaler veganere å få oppfølging fra lege for å sjekke om man får dekket alle næringsstoffene og eventuelt få hjelp til å korrigere mangler.

– Det er spesielt viktig at en følger med på at behovet for energi og næringstoffer blir dekket hos små barn som har små mager og et stort behov for riktig og godt sammensatt kosthold, sier Dalby til TV 2.