FESTIVALTID: Folk sjekker seg for kjønnssykdommer spesielt i tiden etter festivaler om sommeren. FOTO: Vegard Grøtt / NTB scanpix
FESTIVALTID: Folk sjekker seg for kjønnssykdommer spesielt i tiden etter festivaler om sommeren. FOTO: Vegard Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Aldri før har flere vært smittet av kjønnssykdom:

Rush for å teste seg etter festivalsommeren

Sexklinikk oppfordrer: – Ha det artig i ferien, men ikke ta med deg moroa hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er igjen den idylliske tiden av året hvor dagene fylles av solnedgang, latter og sang, skal vi tro Postgirobygget.

I tillegg til soling, festivalbesøk og plasking i vannet, er det en annen aktivitet folk gjerne nyter en del av om sommeren: Sex.

Og det merkes at det norske folk er ute og koser seg.

Flest tilfeller av klamydia

Sex og samfunns klinikk for seksuell helse opplever topper av folk som ønsker å sjekke seg for kjønnssykdommer etter alle ferier, og også etter russetiden og festivaler.

– Det er for eksempel et rush etter Roskilde og andre større arrangement, forteller Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder i Sex og samfunn.

Tor Holte Follestad i Sex og samfunn forteller at de har flere som henvender seg for tester etter ferier. FOTO: Sex og samfunn
Tor Holte Follestad i Sex og samfunn forteller at de har flere som henvender seg for tester etter ferier. FOTO: Sex og samfunn

Det er spesielt kjønnssykdommen klamydia det norske folk får. I løpet av 2014 registrerte Folkehelseinstituttet nesten 25.000 tilfeller av klamydia. Dette er foreløpig det høyeste antallet av tilfeller diagnostisert så langt i Norge.

Har mer sex om sommeren

Follestad påpeker at det er like lett å få kjønnssykdommer om sommeren som resten av året, men at aktivitetene som fører til smitte muligens øker om sommeren.

– Det er flere som kanskje er mer seksuelt aktive om sommeren, man er kanskje mer i modus for å være avslappet og ha det moro.

– Jeg anbefaler folk å kose seg, ha det artig i ferien, og ikke ta med seg moroa hjem. Det handler om å beskytte seg mot å få kjønnssykdommer. Det kan man gjøre i form av kondom eller andre aktiviteter som ikke kan gi seksuelt overførbare sykdommer, sier Follestad.

Folkehelseinstituttet kjenner godt til at pågangen hos klinikker hvor man kan teste seg for kjønnssykdommer, stiger rundt ferien.

– Det er jo velkjent at «trøkket» hos klinikkene øker om sommeren. Det er nok høyst sannsynlig flere som blir smittet av kjønnssykdommer om sommeren også, men det har vi ikke tall som kan bekrefte, forteller seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Øivind Nilsen.

Han støtter Sex og samlivs oppfordring til å benytte kondomer på ferie.

– Uansett hvor man reiser i dag, er det risiko for å bli smittet. Skal du ut i verden og treffe en partner, så bruker man kondom. Det er ingen andre fornuftige råd å gi, konstaterer Nilsen.

De mener at kondomet er en billig og enkel forsikring for å beskytte seg mot både sykdommer, og for å slippe å engste seg i etterkant av seksuelt samvær.

Selger flere angrepiller etter festivaler

Apotekene kan bekrefte en økning i salg av artikler i forbindelse med seksuell omgang rundt festivaler. Apotek 1 har forhørt seg med sine apotek i Tønsberg, hvor Slottsfjellfestivalen årlig holdes, og Arendal, hvor Hove-festivalen tidligere ble holdt, og fått samme svar:

– Apotekene rundt festivalområdene merker generelt en økning, både når det gjelder salg av angrepiller, kondomer, solkrem og andre ting man trenger ved festivaler.