KrF-Hareide ble homo-grillet på kristenkonservativ sommerleir

KVINESDAL (TV 2): KrF-leder Knut Arild Hareide opprørte mange da han gikk i Pride-paraden i Oslo 25. juni. Tirsdag måtte han stå skolerett i Sarons Dal i Kvinesdal.

Stevnet arrangeres av den kristne bevegelsen Troens Bevis og samler rundt 20.000 på en uke.

I utgangspunktet var Hareide der som privatperson sammen med familien sin, men han ble tatt med opp på scenen for å svare på spørsmål fra predikant Sten Sørensen, som også er sjef for kristenstevnet.

Temaet for utspørringen var at KrF-lederen deltok i Pride-paraden i Oslo 25. juni.

– Kan du forstå at mange kristne er skuffet over deg? Kan du forstå at folk blir sjokkert?

Slik lød to av spørsmålene fra Sørensen.

Angrer ikke

Hareide gjentok at han ikke angrer på at han deltok i homomarsjen i Oslo i slutten av juni, slik han også sa i et intervju med avisen Dagen.

Han begrunnet valget med at han og familien nettopp hadde kommet hjem fra ferie i Orlando i USA, da homofile og lesbiske ble massakrert på et utested.

– Da kjente jeg at det var rett av meg å gå dit og vise min støtte og solidaritet. Det handler ikke om politikk, men om at alle mennesker skal unngå hat, kriminalitet, vold og diskriminering, sa KrF-lederen, og fikk applaus fra salen.

Forstår kritikken

Han viste til at homofile og lesbiske også i Norge opplever hatkriminalitet og at ordene «homo» og «jøde» blir mye brukt som skjellsord i norske skolegårder.

– Forstår du kritikken, Hareide?

– Jeg forstår at noen ikke synes at paraden er det mest stolte uttrykket for homofile og lesbiske, og jeg kjente meg litt fremmed i toget. Jeg mener likevel at det var et riktig signal å vise solidaritet, sier partilederen til TV 2.

– Det er mange som er skuffet. Ikke fordi han står opp for minoriteter og tar avstand fra vold, men at han deltar i et arrangement som ikke er typiske for kristne verdier. Det gjør nok at folk er skuffet, såret og usikre. De lurer på om det er en ny kurs i anmarsj, sier Sørensen.

Splittelse blant kjernevelgerne

TV 2 har snakket med flere av deltakerne på kristenstevnet. Det er ingen tvil om at KrFs kjernevelgerne har delte meninger om at Hareide deltok i Pride-paraden.

Men selv om mange nå snur ryggen til partilederen, mener Hareide at det var riktig å delta.

– Når du bestemmer deg for å ta den typen avgjørelser, kan du ikke kalkulere på velgerne. Du må gjøre det som kjennes riktig, sier han.

TV 2 / NTB