UTENDØRS: Spillet går ut på å fange Pokémon utendørs i dine egne omgivelser – i gater, parker og i skogen. FOTO:REUTERS/Sam Mircovich/Illustration
UTENDØRS: Spillet går ut på å fange Pokémon utendørs i dine egne omgivelser – i gater, parker og i skogen. FOTO:REUTERS/Sam Mircovich/Illustration Foto: Sam Mircovich

pokemon-spill er tidenes app-suksess:

Denne appen laster «alle» ned akkurat nå

Den er allerede mer populær enn Instagram og Snapchat, men flere advarer mot at Pokémon-appen er svært avhengighetsskapende og kan gi deg virus på mobilen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dersom du var barn på 90-tallet, eller har barn som vokste opp da, har du garantert vært borti Pokémon.

De små, dyreaktige figurene fantes på spillkort, på Gameboy og som tv-serie, hvor plottet gikk ut på å fange Pokémons for deretter å trene dem opp til kamp.

I store deler av verden var og er Pokémon en stor suksess, særlig i skaperlandet Japan, hvor de har egne festivaler til ære for figurene.

I et nytt mobilspill som tar verden med storm, kan du nå selv fange Pokémons – i ditt eget nabolag.

Her er noen ting du bør vite om spillet som i disse dager lastes ned av millioner verden over:

Hva er det?

Pokémon Go er laget av spillselskapet Nintendo, og ble lansert forrige uke i USA, Australia og New Zealand. Appen har allerede blitt mer populær enn dating-appen Tinder, og ifølge analyseselskapet Similar Web bruker enormt mange spillet daglig.

Tall viser også at spillere bruker betraktelig mer tid på Pokémon Go enn på veletablerte Instagram og Snapchat.

Ifølge The Guardian steg Nintendos markedsverdi med det høyeste siden 1983 etter lanseringen, og serverne har flere ganger krasjet på grunn av overbelastning.

Hvordan spiller du?

Pokémon Go spilles gratis på mobilen, og går ut på å fange Pokémons i ditt nærmiljø. Spillet kobler seg opp til din geografiske posisjon, og bruker GPS-systemet på mobilen til å plassere Pokémons i parker, elver, gater, og stier der du oppholder deg.

For å utvikle en Pokémon må du fange flere av samme slag.

Hvordan laster du ned spillet?

Ettersom spillet foreløpig kun er tilgjengelig i USA, Australia og New Zealand, er det dessverre ikke så enkelt som å gå inn på App-store og laste ned Pokémon Go.

Flere tekno-magasiner og nettsteder har oppskrifter på hvordan man kan laste ned spillfilen til europeiske mobiler, men dette er ingen sikker måte å få tak i spillet på.

Det er blant annet rapportert om at hackere peiler seg inn på brukere som laster ned spillet ulovlig, i håp om å få dem til å laste ned en virus-fil, skriver The Inquirer.

Ifølge magasinet Forbes vil Nintendo vente med å rulle ut spillet i resten av verden til de har løst problemene med overbelastning på server.

Hvordan kan appen hjelpe folk?

Flere mener Pokémon Go kan hjelpe mennesker som vanligvis ikke går ut og sliter med eksempelvis sosial angst, til å bli mer komfortable med å tilbringe tid utendørs.

På Twitter deler flere sin erfaring med spillet, og skriver at det har hjulpet dem mer enn all verdens psykologtimer.

... Men hvorfor blir det også kritisert?

Ikke alle snakker like varmt om det populære mobilspillet. I Australia har politiet oppfordret spillere til å huske å se opp av mobilskjermen innimellom, etter at flere hadde spasert rett inn på politistasjonen i jakten på nye figurer.

– Det er en god idé å se opp av mobilskjermen og til begge sider, før du krysser gata, skriver politiet i en Facebook-oppdatering.

Ifølge The New York Post har flere pådratt seg lettere skader i letingen etter Pokémons. Fordi spillere glemmer å se seg for, har flere vrikket ankler og snublet mens de har stirret ned i mobilen.