Politiet i Oslo har pågrepet og siktet en 41 år gammel mann for grove seksuelle overgrep mot to jenter i 2000. Overgrepene fant sted i skogen ved Tiurleiken på Romsås i Oslo.

Mandag ble mannen pågrepet på politihuset i Oslo. De to jentene var seks og syv år gamle da overgrepene fant sted. Den pågrepne mannen var 25 år gammel.

– Overgrepene skal ha skjedd 20. juni i 2000. I tidsrommet 19.00 til 20.15 ble de to jentene tatt med inn i skogen og utsatt for alvorlige overgrep, sier Kari-Janne Lid, leder av avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Voldtekt mot barn

Den siktede er en 41 år gammel norsk mann bosatt på Romerike. Han er nå siktet etter straffelovens paragraf 299 som omhandler voldtekt av barn under 14 år.

Strafferammen er inntil 10 års fengsel.

41-åringen har sittet i politiavhør hele mandag. Ifølge hans forsvarer, Frode Sulland, stiller mannen seg uforstående til siktelsen. Avhørene fortsetter tirsdag.

DNA-FUNN: Etter 16 år har politiet funnet det som kan være en avgjørende DNA-profil i den grove overgrepssaken. Her er politiinspektør Kari-Janne Lid (t.v.) og politiadvokat Lene Hammersland under en pressekonferanse mandag. (Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix)
DNA-FUNN: Etter 16 år har politiet funnet det som kan være en avgjørende DNA-profil i den grove overgrepssaken. Her er politiinspektør Kari-Janne Lid (t.v.) og politiadvokat Lene Hammersland under en pressekonferanse mandag. (Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix) Foto: Nesvold, Jon Olav

Politiet vil fortløpende vurdere om mannen skal fremstilles for varetektsfengsling. Hvis han ikke blir varetektsfengslet, vil mannen uansett bli overført til soning i forbindelse med en spritsmuglersak.

Fikk DNA-treff

Da politiet i juni 2000 etterforsket overgrepene mot småjentene, sikret de DNA-bevis. Imidlertid fantes ikke 41-åringens DNA-profil i politiets register. Derfor ble saken henlagt i november 2000.

I mars i år ble 41-åringen dømt i en spritsmuglersak i Sverige. I den forbindelse ble mannens DNA-profil sikret.

– Torsdag i forrige uke ble Oslo politidistrikt varslet om at hans DNA-profil stemte overens med sporprøvene vi sikret under etterforskningen for 16 år siden, sier politiadvokat Lena Hammersland.

Den siktede har aldri tidligere blitt avhørt i forbindelse med overgrepssaken i 2000.

Anmeldt tidligere

I tillegg til spritsmuglerdommen, har 41-åringen blitt bøtelagt for mindre alvorlige forhold.

I 2006 ble han anmeldt for seksuell handling mot barn, men saken ble henlagt på bevisets stilling, opplyser Kari-Janne Lid.

Politiet har vurdert om den 16 år gamle saken er foreldet. Det mener de at den ikke er. I april 2014 vedtok Stortinget å fjerne foreldelsesfristen på forbrytelser som omhandler drap, incest og overgrep.

Avhøres mandag

41-åringens bolig blir ransaket av politiet. Samtidig sitter han mandag ettermiddag i avhør på politihuset i Oslo.

De fornærmede i saken, som nå er henholdsvis 22 og 23 år, ble varslet om pågripelsen før politiet holdt pressekonferanse mandag.

– De fornærmede og deres familier vil få anledning til å avgi nye forklaringer, sier Lid.

Den siktede mannens DNA-profil blir rutinemessig sendt ut internasjonalt. Samtidig sjekker Oslo-politiet om 41-åringen kan mistenkes for å ha begått andre seksuallovbrudd.