Svindleren til TV 2: – Vi prøver å blokkere maskinen din

De sier at datamaskinen din har et problem og at de vil hjelpe deg. Svindelen er mer profesjonell enn noen gang, ifølge Økokrim.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjansen er stor for at du eller noen du kjenner har fått en telefon fra noen som utgir seg å være fra datagiganten Microsoft.

Budskapet er som regel det samme: Noe er alvorlig galt med datamaskinen din, og vedkommende i den andre enden forklarer deg, ofte på gebrokkent engelsk, at du må følge vedkommendes instruksjoner for å ordne opp.

Microsoft-svindlerne har vært et tilbakevendende problem i årevis. Land i hele Europa er plaget. Ifølge Økokrim opererer svindlerne fra store telefonsentraler, ofte i India. I disse dager får enheten for økonomisk kriminalitet i politiet inn uvanlig mange meldinger om svindelforsøk.

– Svindlere er langt mer profesjonelle enn de var før. De er mer aggressive og nå ringer de også fra norske telefonnumre. Før var det enklere å oppdage svindelen, ved at de ringte fra lange og kompliserte telefonnumre, sier rådgiver i Økokrim, Anne Dybo til TV 2.

Vil inn på datamaskinen din

I dag ble TV 2s reporter oppringt av svindlerne. Kvinnen i andre enden utga seg å være fra Microsoft, og forklarte høflig at telefonens eier hadde et alvorlig sikkerhetsproblem med datamaskinen. Deretter ba svindleren om å få vite om datamaskinen var fra Apple eller Microsoft.

LURER DEG: Svindleren guider TV 2s reporter frem til stedet på PC'en som viser tusenvis av feilmeldinger, for å få ham til å tro at det virkelig er noe galt med maskinen. Men disse feilene er ubetydelige.
LURER DEG: Svindleren guider TV 2s reporter frem til stedet på PC'en som viser tusenvis av feilmeldinger, for å få ham til å tro at det virkelig er noe galt med maskinen. Men disse feilene er ubetydelige.

– De vil inn på pc-en din, og forsøker ofte å låse datamaskinen. De kan også installere programvare som kan skade maskinen din, og deretter kreve penger for å løse problemet, sier Dybo.

– Legg på!

TV 2 får bekreftet fra flere datasikkerhetseksperter at metoden ofte er den samme. Svindlerne får offeret til å installere et fjernstyringsprogram, som gir svindleren mulighet til å ta kontroll over offerets datamaskin.

Målet med dette kan være enten å tilegne seg sensitiv informasjon som man har lagret på maskinen sin, eller å ta maskinen som «gissel».

Dette gjøres ved å endre datamaskinens passord, og deretter kreve betaling for å endre passordet tilbake.

ADVARER: Rådgiver i Økokrim, Anne Dybo ber deg legge på hvis du opplever det samme.
ADVARER: Rådgiver i Økokrim, Anne Dybo ber deg legge på hvis du opplever det samme.

– For oss i Microsoft er dette et problem som vi har sett i flere år. Nå ser vi en økning hvor flere og flere kontakter oss om det, og det er mange, sier sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge.

– Vi i Microsoft kontakter aldri noen uten at vi har en avtale om det, eller at du som kunde har kontaktet oss først, sier han.

Økokrim mener det beste tipset er enkelt:

– Vi sier det samme som vi har sagt i flere år: Legg på, sier rådgiver Dybø.

TV 2s samtale med svindlerne ender med at de innrømmer at ærendet deres aldri var å hjelpe:

– Vi har forsøkt å blokkere datamaskinen din, sier mannen i andre enden før han legger på.