Sjansen er stor for at du eller noen du kjenner har fått en telefon fra noen som utgir seg å være fra datagiganten Microsoft.

Budskapet er som regel det samme: Noe er alvorlig galt med datamaskinen din, og vedkommende i den andre enden forklarer deg, ofte på gebrokkent engelsk, at du må følge vedkommendes instruksjoner for å ordne opp.

Microsoft-svindlerne har vært et tilbakevendende problem i årevis. Land i hele Europa er plaget. Ifølge Økokrim opererer svindlerne fra store telefonsentraler, ofte i India. I disse dager får enheten for økonomisk kriminalitet i politiet inn uvanlig mange meldinger om svindelforsøk.

– Svindlere er langt mer profesjonelle enn de var før. De er mer aggressive og nå ringer de også fra norske telefonnumre. Før var det enklere å oppdage svindelen, ved at de ringte fra lange og kompliserte telefonnumre, sier rådgiver i Økokrim, Anne Dybo til TV 2.

Vil inn på datamaskinen din

I dag ble TV 2s reporter oppringt av svindlerne. Kvinnen i andre enden utga seg å være fra Microsoft, og forklarte høflig at telefonens eier hadde et alvorlig sikkerhetsproblem med datamaskinen. Deretter ba svindleren om å få vite om datamaskinen var fra Apple eller Microsoft.

LURER DEG: Svindleren guider TV 2s reporter frem til stedet på PC'en som viser tusenvis av feilmeldinger, for å få ham til å tro at det virkelig er noe galt med maskinen. Men disse feilene er ubetydelige.
LURER DEG: Svindleren guider TV 2s reporter frem til stedet på PC'en som viser tusenvis av feilmeldinger, for å få ham til å tro at det virkelig er noe galt med maskinen. Men disse feilene er ubetydelige.

– De vil inn på pc-en din, og forsøker ofte å låse datamaskinen. De kan også installere programvare som kan skade maskinen din, og deretter kreve penger for å løse problemet, sier Dybo.

– Legg på!

TV 2 får bekreftet fra flere datasikkerhetseksperter at metoden ofte er den samme. Svindlerne får offeret til å installere et fjernstyringsprogram, som gir svindleren mulighet til å ta kontroll over offerets datamaskin.

Målet med dette kan være enten å tilegne seg sensitiv informasjon som man har lagret på maskinen sin, eller å ta maskinen som «gissel».

Dette gjøres ved å endre datamaskinens passord, og deretter kreve betaling for å endre passordet tilbake.

ADVARER: Rådgiver i Økokrim, Anne Dybo ber deg legge på hvis du opplever det samme.
ADVARER: Rådgiver i Økokrim, Anne Dybo ber deg legge på hvis du opplever det samme.

– For oss i Microsoft er dette et problem som vi har sett i flere år. Nå ser vi en økning hvor flere og flere kontakter oss om det, og det er mange, sier sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge.

– Vi i Microsoft kontakter aldri noen uten at vi har en avtale om det, eller at du som kunde har kontaktet oss først, sier han.

Økokrim mener det beste tipset er enkelt:

– Vi sier det samme som vi har sagt i flere år: Legg på, sier rådgiver Dybø.

TV 2s samtale med svindlerne ender med at de innrømmer at ærendet deres aldri var å hjelpe:

– Vi har forsøkt å blokkere datamaskinen din, sier mannen i andre enden før han legger på.