Raser mot restaurant etter amme-nekt

I HARDT VÆR: Onda restaurant på Aker Brygge får amme-kjeft i sosiale medier. Sjefen forsikrer at restauranten ikke har noen policy mot ammende kvinner og beklager situasjonen på det sterkeste. Foto: Facebook/Onda restaurant/privat
I HARDT VÆR: Onda restaurant på Aker Brygge får amme-kjeft i sosiale medier. Sjefen forsikrer at restauranten ikke har noen policy mot ammende kvinner og beklager situasjonen på det sterkeste. Foto: Facebook/Onda restaurant/privat
Tobarnsmamma Katrine Bollmann (25) forteller at en servitør på Oslo-restauranten Onda tok henne i armen og ba henne gå på toalettet for å amme babyen. Restaurantsjefen legger seg flat.

Episoden skjedde forrige helg. Bollmann satt på uteserveringen på Onda restaurant på Aker Brygge i Oslo. Sønnen Aksel på syv uker var med.

– Aksel begynte å bli sulten. Jeg gikk inn for å amme i fred og ro, og restauranten var helt tom. Jeg rakk ikke å sette meg ned før det kom en mann og spurte om han kunne hjelpe meg. Så sa han bare «no breastfeeding!», og tok meg i armen og viste meg til toalettet og sa at jeg kunne amme der, forteller Bollmann til TV 2.

Småbarnsmoren ble så satt ut at hun ikke sa noe der og da. Det angrer hun på i ettertid. Hun kaller hendelsen for diskriminering.

– Jeg måtte amme videre på toalettet. Lille Aksel var så sulten, så det var ikke noe annet jeg kunne gjøre enn å amme han på et ekkelt toalett. Men vi forlot restauranten ganske fort etter det.

Satte fyr på Facebook

25-åringen fortalte om hendelsen i en post på restaurantens Facebook-side 28. juni. Lørdag delte hun innlegget på en lukket ammegruppe med 5000 medlemmer.

Posten spredte seg i rekordfart og vekker sterke reaksjoner. Småbarnsmødre og andre er i harnisk og lover aldri å sette sine ben i restauranten på Aker Brygge.

– Helt ufattelig at dere ber ammende mødre sette seg på do fordi at den lille babyen skal få mat. Om dere faktisk synes det er ok så håper jeg dere selv også spiser på do!!!, skriver en kvinne i en kommentar.

– Å be en mor med baby om å amme på do? Ekstremt frekt. Dere bør skamme dere! raser en annen.

– År 2016? Eller var det år 1916? Tydeligvis er det noen mennesker som har holdninger fra langt bak i tid, skriver en kvinne.

Beklager på det sterkeste

Facebook-ratingen til Onda restaurant har gått fra 5 av 5 til bare 2,4 etter at innlegget begynte å spres på nett. Syv timer etter at Facebook-innlegget ble delt, har restauranten fått nærmere 250 svært negative anmeldelser.

– Jeg er helt overveldet. Jeg trodde ikke at det skulle ta sånn av, sier mammaen som ville gjøre det synlig hvem som er ammefiendtlige.

– BØR SKAMME DERE: Reaksjonene på innlegget er sterke. Faksimile: Facebook
– BØR SKAMME DERE: Reaksjonene på innlegget er sterke. Faksimile: Facebook

Martin, som er daglig leder og konsulent på Onda, fortviler over situasjonen når TV 2 snakker med ham lørdag kveld. Han sier at restauranten absolutt ikke har noen policy mot amming og beklager situasjonen på det sterkeste.

– Mandag morgen skal jeg sette med ned med alle ansatte og få klarhet i hva som har skjedd og hva som er blitt sagt. Vi har ikke noe problem med ammende kvinner og har aldri hatt det. Om det stemmer at en av våre servitører har sagt dette til en kvinne, skal servitøren selv ringe henne og beklage på det sterkeste, sier Martin, som ikke ønsker å oppgi etternavnet.

Skjedde også i 2014

Til tross for at daglig leder Martin sier at de ikke har hatt noe problem med ammende kvinner, har en kvinne skrevet på Ondas Facebook-side at stedet ikke er å anbefale dersom man skal amme et barn. TV 2 har vært i kontakt med kvinnen som skrev innlegget, som sier at det var hennes venninne Therese Mikalsen (29), som opplevde å bli henvist til toalettet for å amme.

– Vi var på Onda sommeren 2014 med samboer og oldeforeldre, og spiste lunsj på uteserveringen. Ungen ble sulten og jeg satt meg inn på restauranten for å amme litt diskret. Da kom en av servitørene og mente at det ikke var heldig. Vi bare betalte og gikk, sier Mikalsen til TV 2.

– Jeg synes at det er en merkelig og uprofesjonell oppførsel til det 21. århundre å være, sier hun.

Onda-eier Rune Pal har ikke kjennskap til hendelsen.

– Det kjenner jeg ikke til, men policyen vår er helt klar. Det er tusenvis av kvinner som har ammet her. Vi har gitt de et pledd eller på annen måte hjulpet dem, slik at det skal være så komfortabelt som for dem som mulig. Meg bekjent har vi aldri hatt noe problem med ammende kvinner i restauranten. Vi føler at det er helt naturlig, og det å amme på et toalett er ikke så naturlig, sier restauranteier Rune Pal.

– Hvis noen føler at det ikke har fungert slik, så beklager jeg virkelig. Hvor det kommer fra (nekten, journ. anm.), vet jeg ikke. Jeg har antakeligvis ikke vært klar nok på vår holdning til amming i restauranten, sier restauranteier Rune Pal.

– Nå har vi snakket med hun som opplevde denne episoden forrige lørdag, og har kommet frem til en unnskyldning som hun var fornøyd med, i tillegg til at det har kommet på dagsorden, og det trengtes.

– Men hvorfor sier dere at dere ikke har hatt noe problem med amming, mens en person har skrevet på Facebook at hun opplevde det som problematisk i 2014?

– Gjerne arrester meg på spørsmålet «hvorfor sier du én ting og gjør noe annet?». Det gjør jeg fordi jeg ikke vet om det du sier nå.

Glad for beklagelse

Martin understreker at amming er tillatt og greit på restauranten.

– Mange av våre ansatte har små barn og jeg har barn selv. Vi har ingen problemer med amming. Om mødre vil amme i fred, kan de gå i andre etasje, men folk kan amme hvor de vil i restauranten, sier han.

Katrine Bollmann er veldig glad for å høre at Onda vil komme med en beklagelse.

– Jeg er så glad for at Facebook-innlegget mitt har spredd seg så fort og at det blir tatt et oppgjør mot ammefiendtlighet. Det skal være greit å amme offentlig i Norge, sier hun.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook