Hva nå, Europa? Nexit? Frexit?

LONDON: Silhuetten til en statue av Winston Churchill er avbildet idet London våknet opp til nyheten om at Brexit var et faktum. Foto: Niklas Halle´n/AFP
LONDON: Silhuetten til en statue av Winston Churchill er avbildet idet London våknet opp til nyheten om at Brexit var et faktum. Foto: Niklas Halle´n/AFP Foto: Niklas Halle'n
Nå kan to ting skje, tror europaforsker. En dominoeffekt, eller en samling i bunn.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2012 fikk EU Nobel fredspris. Torbjørn Jagland var leder av Nobelkomiteen, og la stor vekt på fredsprosjektet EU.

– EU har bidratt til å få Europa fra krigenes kontinent til et fredens kontinent, sa han den gang.

Men EU har også bidratt til store diskusjoner, og i dag er det et politisk jordskjelv som går gjennom Europa.

Etter å ha vært medlem av EU i mer enn 40 år, sa britene torsdag at de er ferdig. 51,9 prosent stemte for å forlate EU, mens 48,1 prosent stemte for å bli værende.

Klikk her for siste Brexit-utvikling!

Nexit?

Stemmene i Storbritannia var knapt talt opp før den høyrepopulistiske nederlandske politikeren Geert Wilders var på banen og forlangte EU-avstemming også i Nederland.

– Torsdag 23. juni, 2016 vil gå inn i historien som Storbritannias uavhengighetsdag (...) Det er på tide med en ny start, vi må stole på vår styrke og suverenitet. Også i Nederland, skriver Wilders på sin blogg.

Han sier at dersom han blir statsminister, så vil det bli en EU-avstemming. Det er akkurat det samme som den britiske statsministeren David Cameron sa i januar 2013. Den store forskjellen er likevel at Wilders er rimelig langt unna regjeringmakt.

Frexit?

Lederen for ytre høyre i fransk politikk, Marine Le Pen, hyller britenes beslutning om å gå ut av EU og krever en lignende folkeavstemning i Frankrike.

– Seier for frihet! Som jeg har sagt i årevis, må vi nå ha den samme folkeavstemningen i Frankrike og andre EU-land, skriver lederen for Nasjonal front på Twitter.

Partiet gjorde et brakvalg i regionvalget i Frankrike i desember, og Marine Le Pen planlegger å stille som kandidat i det franske presidentvalget neste år.

Brexit hylles i Tyskland

Det høyreorienterte populistpartiet Alternativ for Tyskland (AfD) hyller Storbritannias beslutning om å forlate EU.

– Britene har gjort Europa en stor tjeneste med sin suverene beslutning, sier nestleder i AfD og medlem i EU-parlamentet, Beatrix von Storch.

– Vi ser fram til å være gode naboer!

Krever avstemming i Danmark

I Danmark håpet de fleste politiske partier på et annet utfall enn det vi nå ser i Storbritannia, men Enhetslisten og Dansk Folkeparti krever folkeavstemning.

– Jeg håper danske politikere tar dette som et signal. Det er en enorm skepsis i befolkningen. La oss få en avstemming her hjemme også, sier politisk talsperson i partiet, Pernille Skipper, til dansk TV 2.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen sier han ikke har tenkt å holde en folkeavstemning, slik britene har gjort.

– Vi hører til EU, og jeg har ingen tanker om at vi skal holde folkeavstemning, sier Lars Løkke Rasmussen.

EU: – Vi er forberedt

– Det som ikke tar livet av deg, gjør deg sterkere, sier EU-president Donald Tusk og bedyrer at unionen er forberedt når britene nå går ut.

Han legger ikke skjul på at han og EU ønsket et annet resultat.

– Jeg er fullstendig klar over hvor alvorlig og dramatisk dette øyeblikket er politisk, sier en alvorstynget Tusk til pressen i det han kaller et historisk øyeblikk i Brussel fredag.

Han legger til at det er umulig å forutse alle de politiske konsekvensene av dette.

Kan EU gå i oppløsning?

Professor Erik Oddvar Eriksen mener utfallet av den britiske folkeavstemningen ikke var totalt uventet, men sier det er vanskelig å spå hva som skjer videre. Han er senterleder ved Arena Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo, og har fulgt britenes vei ut av EU nøye.

Etter at Brexit er et faktum ser han for seg to mulige scenarier for resten av Europa:

– Det første alternativet er en dominoeffekt, hvor flere land forlanger folkeavstemning. Det andre vi kan se, er en samling i bunn hvor de resterende EU-landene samler seg for det EU må bli i framtiden, sier Eriksen.

Han har ikke tro på en total oppløsning av EU.

– Det må være noen som kan løse Europas problemer, sier han.

Ser for seg kamp innad i EU

Storbritannia-ekspert Per Edgar Kokkvold mener vi vil se en kamp innad i EU nå.

– Vi har dem som vil ta et skritt tilbake og glemme noen av de mest ambisiøse unionsprosjektene, og så er det dem som er glad for at britene, som er sett på som bremsen, er ute og de kan gå videre, sier Kokkvold.

– EU er ikke bare en prosjekt for godværsdager. Vi er fast bestemt på å bevare enheten vår som 27 medlemsland, sier EU-president Donald Tusk.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook