Derfor bør du ikke spise hummer i sommer

Får du hummer i teinene i sommer, må de settes ut i havet igjen.

For mange er hummer obligatorisk sommermat. Men norsk hummer bør du ikke spise, mener WWF Norge.

– Hummer er noe vi alle er glade i, men dessverre står det dårlig til med hummerbestanden. I mange år har bestanden falt drastisk og vært kritisk truet. Nå er imidlertid situasjonen i ferd med å snu, men bestanden trenger tid på å bygge seg opp igjen. Derfor bør man være varsom med å spise hummer i sommer, sier Nina Jensen, generalsekretær i WWF Norge.

Onsdag gjestet Jensen «God sommer Norge» sammen med kokk Ole Martin Alfsen. Der ga de forslag til annen sjømat som hummer kan erstattes med.

Se innslaget fra «God sommer Norge» i toppen av saken.

Ulovlig

Til TV 2 påpeker Jensen at hummerfiske er ulovlig i Norge nesten hele året, bortsett fra en kort periode mellom 1. oktober til 30. november i Sør-Norge. Dersom man får hummer i teina om sommeren skal den kastes ut igjen – uten unntak.

– Hummerbestanden i Norge er på et historisk lavt nivå, og ulovlig fiske er et stort problem. WWF mener at man bør avstå fra å spise norsk hummer hele året. Hummer kan erstattes med kongekrabbe, eventuelt kanadisk hummer – eller annen bærekraftig sjømat fra den grønne lista i Sjømatguiden, sier Jensen.

TRUET: Hummerbestanden i Norge trenger tid på å bygge seg opp igjen. I mange år var den kritisk truet. Avbildet er en kokt hummer på en restaurant i Portland, Maine i 2012. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
TRUET: Hummerbestanden i Norge trenger tid på å bygge seg opp igjen. I mange år var den kritisk truet. Avbildet er en kokt hummer på en restaurant i Portland, Maine i 2012. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Foto: Justin Sullivan

WWF Norge har laget en egen sjømatguide-app, som man kan laste ned gratis. Der får man informasjon om hvordan man kan velge riktig og bærekraftig sjømat.

Reservat for hummer

Hummerbestanden i Norge har vokst de siste årene, takket være at det har blitt etablert flere bevaringsområder langs kysten, der hummeren kan få leve og vokse i fred.

– Det man har sett, er en mer enn tredobling av hummerbestanden. Det viser at det funker, og at hummeren sprer seg i områdene rundt reservatene. Havforskningsinstituttet har klart å bringe en art tilbake, sier Jensen.

OPPFORDRER TIL Å IKKE SPISE HUMMER: Nina Jensen i WWF Norge. Foto: TV 2
OPPFORDRER TIL Å IKKE SPISE HUMMER: Nina Jensen i WWF Norge. Foto: TV 2

Det er tillatt med hummerfiske kun på senhøsten i Norge. På sine hjemmesider opplyser fiskeridirektoratet at det er lov å fange hummer fra 1. oktober til 30. november eller 31. desember. I Sør-Norge er det kortere fisketid.

Kongekrabbe er en erstatning

På «God sommer Norge» anbefalte kokk Ole Martin Alfsen å lage kongekrabbe istedenfor hummer.

– Kongekrabben er en uønsket gjest, og den smaker bedre enn hummer. Den er saftigere og mer sødmefull i smaken. Hummer kan ofte bli tørr, sier Alfsen.

Se Ole Martin tilbrede kongekrabbe i videoen i toppen av saken.