Denne mannen skremte både sel, sjøløver og pingviner natt til onsdag. I panikken tråkket pingvinene i stykker et egg de ruget på. Foto: Privat
Denne mannen skremte både sel, sjøløver og pingviner natt til onsdag. I panikken tråkket pingvinene i stykker et egg de ruget på. Foto: Privat

Her klatrer mannen inn på Akvariet i Bergen for å skremme dyrene

Fire unge menn tok seg natt til onsdag inn på Akvariet i Bergen og skremte dyrene. – Det er helt utilgivelig, sier direktøren.

Klokken 03.45 natt til onsdag klatret en ung mann over muren til Akvariet i Bergen. Han tok seg inn til flere av bassengene og skremte vettet av dyrene.

– Oppførselen er helt utilgivelig, sier direktør på Akvariet, Geir Olav Melingen, til TV 2.

Det var Bergens Tidende som først omtalte hendelsen.

Overvåkingsvideo

Inntrengeren tok seg inn i seldammen, hvor han plasket i vannet og skremte selen.

Ledelsen ved Akvariet har gått gjennom overvåkingsvideo, og kan se hvordan mannen gikk videre til sjøløvedammen.

– Han tok seg inn til hulen hvor tre sjøløver sov. Han skremte dem ut, og de jaget fram og tilbake i bassenget, forteller Melingen.

Kunne blitt livsfarlig for mannen

Mannens oppførsel kunne blitt direkte farlig for ham selv. For bare tre uker siden ble en 320 kilo tung hann-sjøløve flyttet ut fra Akvariet.

– Jeg tror ikke den ville blitt skremt på samme måte, den ville trolig vært aggressiv og vernet om damene sine. Det kunne fått fatale følger for den unge mannen, sier Melingen.

Pingvinegg tråkket i stykker

Inntrengeren ringte trolig til noen venner, for kort tid etter kom tre kompiser inn i parken. Sammen gikk de inn i pingvindammen. Pingvinene ble skremt og i panikken ble et egg tråkket i stykker.

– Om bare et par dager venter vi kyllinger, og i verste fall kunne kyllinger bli tråkket i hjel, sier direktøren.

Ledelsen sitter på klare bilder av inntrengerne, og har levert bilder og anmeldelse til politiet.

– Jeg er så forbannet og fortvilet. Her gjør vi alt vi kan for å stelle godt med dyrene, og så kommer folk å skremmer dem på denne måten, sier Melingen.

– De vet hva de har gjort

Han anslår mennenes alder til å være rundt 20 år.

– Alder er vanskelig å fastslå, men de er i alle fall gamle nok til å vite veldig godt hva de har gjort. Ikke er de overstadig beruset heller, sier direktøren.

I mai i fjor tok sju russ seg inn i Atlanterhavsparken i Ålesund. Etterpå ble tre pingvinkyllinger og ett egg meldt savnet, og politiet mistenkte russen for å ha tatt kyllinger og egg med ut av parken. Noen dager senere ble to av kyllingene funnet døde inne i en reirkasse, de har trolig blitt trampet i hjel av skremte, voksne pingviner. En kylling og et egg ble ikke funnet.

– Er det for lett for uvedkommende å ta seg inn på Akvariet?

– Vi har gjort en del tiltak, men hvor høyt gjerde skal vi bygge - de finner seg en vei inn uansett. Vi ønsker å framstå som en åpen og luftig attraksjon, og det skulle vært helt unødvendig å bure seg inne, sier direktøren på Akvariet i Bergen.

Han oppfordrer mennene til å ta kontakt.

– Vi vil fortelle dem alvoret i det de har gjort. Politianmeldelsen vil uansett bli stående, de må ha ryggrad til å ta konsekvensen av sine handlinger, sier Geir Olav Melingen.