Her slår terrorpolitiet til etter måneder med spaning

En franskmann med 125 kilo eksplosiver ble pågrepet av sikkerhetstjenesten i Ukraina.

Det er nyhetsbyrået AFP som melder om pågripelsen.

En fransk statsborger skal være pågrepet av ukrainske sikkerhetsmyndigheter, mistenkt for å ha planlagt opp mot 15 terrorangrep under det forestående fotball-EM i Frankrike.

Offentlige bygg

Mannen ble pågrepet med 125 kilo eksplosiver, melder AFP mandag. I tillegg hadde han automatvåpen, mer enn 5000 skudd og 20 balaklavaer.

Mannen skal ha blitt pågrepet etter å ha vært i kontakt med grupperinger i Ukraina som selger våpen og eksplosiver, skriver Sky News.

– Franskmannen snakket negativt om sin regjering, om masseinnvandring, spredning av islam og globalisering, og han snakket også om at han hadde planer om å gjennomføre flere terrorangrep, sier Vasilij Gritsak i den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU.

Det spekuleres i om mannen skulle angripe muslimske og jødiske mål, samt offentlige bygg, jernbanen og broer.

Mannen ble pågrepet på grensen mellom Ukraina og Polen i slutten av mai. Sikkerhetstjenesten skal ha fulgt mannens bevegelser siden desember.

Lørdag meldte Reuters at en franskmann som er mistenkt for å planlegge et angrep i hjemlandet, er pågrepet i Ukraina. Det er ikke klart hvorvidt det dreier seg om samme person, skriver NTB.

BEVÆPNET TIL TENNENE: Franskmannen ble tatt på grensen mellom Ukraina og Polen med store mengder våpen og eksplosiver. (Ukraine's Intelligence Agency SBU Press Service photo via AP)
BEVÆPNET TIL TENNENE: Franskmannen ble tatt på grensen mellom Ukraina og Polen med store mengder våpen og eksplosiver. (Ukraine's Intelligence Agency SBU Press Service photo via AP)

Reiseråd

Forrige uke sendte det amerikanske utenriksdepartementet ut en advarsel om reiser til Europa, nettopp på grunn av terrorfaren. Reiserådet gjelder til 31. august, og EM i Frankrike er ikke nevnt spesifikt.

Fotball-EM starter førstkommende fredag. Sikkerheten rundt de mange arrangementene er enorme, og det vil være minst 90.000 spesialtrente soldater som deltar.

Terrorfrykten er stor, men franske myndigheter har hittil ikke uttalt seg om spesifikke trusler under det én måned lange arrangementet.

Polititopp i Paris, Michel Cadot nekter å kommentere informasjonen fra Ukraina.

– Det er ingen spesifikk trussel mot noen mål under EM, sier Cadot til AP.

TV 2/NTB