Dømt ti ganger i hjemlandet – nå kjemper den drapstiltalte i Monika- saken for troverdigheten

I 2004 var Donatas Lukosevicius med på å kvele en mann med belte. Det kan gi ham forvaring dersom han blir funnet skyldig i å ha drept Monika Sviglinskaja.

Den drapstiltalte ekskjæresten til Kristina Sviglinskaja er dømt i hjemlandet Litauen hele ti ganger mellom 1997 og 2008.

Sakene dreier seg blant annet om grov vold, ran og ildspåsettelse.

I en av de mest alvorlige voldsdommene fra 2004, ranet Donatas Lukosevicius og noen kamerater en mann i en leilighet.

De knuste en flaske mot hodet hans, truet ham med et skytevåpen og strammet et belte rundt halsen på offeret, ifølge VG (krever abonnement).

Ransofferet var nær ved å omkomme av kvelning. Han våknet først opp dagen etter og trengte hjelp av naboene for å komme seg til lege.

Vitner har beskrevet Donatas som en hovedmann.

Lukosevicius og kameratene ble dømt for ranet. Denne saken har vært spesielt interessant for etterforskerne, fordi den kan si noe om hva den drapstiltalte mannen kan være i stand til å gjøre.

Nektet å snakke om fortiden

Da TV 2 møtte ham i Kongsvinger fengsel før rettssaken, ønsket han ikke å snakke om sin fortid i Litauen.

– Du har mange dommer for ran og vold fra Litauen. Hvorfor skal vi tro på at du ikke har noe med Monikas død å gjøre?

– Dette liker jeg ikke, min «shitty» fortid med kriminelt liv i Litauen og om jeg lever det samme livet her. Jeg kommer til Norge og bygger et nytt liv. I seks år lever jeg et normalt liv i Norge, sa Lukosevicius til TV 2.

Her er de ubesvarte spørsmålene:

Han flyttet til Norge i 2009 og bosatte seg i Bergen. Her tok han flere småjobber.

Fortid kan gi forvaring

Aktor Benedicte Hordnes understreket i dag at de tidligere dommene fra Litauen ikke har noe å si for selve skyldspørsmålet.

Men de kan få betydning for straffeutmålingen, altså om Lukosevicius bør dømmes til forvaring dersom han blir funnet skyldig.

– Dommene er av betydning opp imot forvaring, og det faktum at noen er i stand til å gjøre noen handlinger og andre ikke, sier aktor Benedicte Hordnes til TV 2.

Grillet tiltalte om vaskerutiner

Hele tirsdagen har aktor Hordnes grillet drapstiltalte Donatas Lukosevicius (34) i Nordhordland tingrett. Han hadde store problemer med å svare for seg.

Spørsmålene kretset rundt elektroniske trusselmeldinger, pengekrav og hvor nøye ekskjæresten Kristina Sviglinskaja vasket leiligheten.

Aktor: – Drapstiltalte har selektiv hukommelse

Vaskerutinene er av avgjørende betydning i straffesaken, fordi det angir hvor sannsynlig det er at DNA fra tiltalte kan ha blitt liggende i leiligheten i de fem ukene det gikk fra han flyttet til Monika ble drept.

Og ifølge Lukosevicius var Monikas mor svært nøye med å vaske. Hun gjorde grundig rent i mange timer en gang i uken.

– Kristina er opptatt av å holde det rent rundt seg, fortalte han i retten i dag.

– Hvor ofte vasker hun, spurte aktor.

– I hvert fall hver lørdag. Hun mislikte når det var støvete og skittent. Hun er ikke en person kan klare å ha det rotete rundt seg, sa tiltalte.

Også Monika var nøye med å vaske hendene sine.

Grafikk: Her er aktørene i retten

– Ingen god dag for tiltalte

Ifølge rettskommentator Inge D. Hansen var det ingen god dag i retten for tiltalte.

– Aktor stiller tilsynelatende uskyldige spørsmål, men det er en klar hensikt med det og hun driver tiltalte fra skanse til skanse, sier Hansen.

Han trekker frem tiltaltes beskrivelse av vaskingen.

– Aktor stiller spørsmål om hvor ofte leiligheten blir vasket, og tiltalte forteller villig vekk at Kristina hun vasket hver lørdag i hvert fall, og hun var nøye og grundig. Er det da grunn til å tro at det kan ligge igjen DNA over en måned etter at tiltalte flyttet ut, spør Hansen retorisk.

Mener han har selektiv hukommelse

Tiltalte hadde i dag problemer med å svare på en rekke av spørsmålene fra aktor og viste til at det er fem år siden det skjedde. Andre ting husker han derimot med stor detaljrikdom.

– Drapstiltalte drives fra skanse til skanse

– Vi konstaterer at han har nokså selektiv hukommelse. Det er noe han velger å gjøre, sier aktor.

– Var det bevisst fra din side å få dette frem?

– Ja, det er det jo. Vi ønsker jo å få frem når vi stiller spørsmålene at han forklarer seg ulikt. Vi er fornøyd med de svarene vi fikk i dag og så får vi si i prosedyren hvordan vi tolker dette, sier Hordnes.

Forsvareren var ikke tilgjengelig for kommentar i retten.