HELDIGE: Evy Paulsen og Sander Andersen fra Drag i Tysfjord slapp med skrekken.  FOTO: Privat
HELDIGE: Evy Paulsen og Sander Andersen fra Drag i Tysfjord slapp med skrekken. FOTO: Privat

Ekteparet Evy og Sander ville utnytte finværet i fjellet: – Jeg overså fullstendig den store faren

Sander og Evy var helt alene på fjellvannet da det brått gikk fullstendig galt for det turvante ekteparet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det startet som en nydelig tur i fjellet for Sander og Evy på søndag. 57-åringene gikk på ski til Slunkájávrre i Hamarøy kommune. Været var så fint at Sander ville gå på isen i bare boksershortsen.

– Is kan være forrædersk og naturen lunefull, sier Sander Andersen, som til daglig er journalist i NRK Sápmi, til TV 2.

Den erfarne turgåeren boret flere hull og konstaterte at isen var 50 cm. tykk. Men da han staket bortover isen, la han ikke merke til at han var på vei mot et mørkere felt.

– Jeg overså fullstendig den store faren, og gikk rett gjennom uten forvarsel, sier han til TV 2.

NRK Sápmi omtalte først den dramatiske situasjonen.

– Du detter bare rett gjennom. Evy så hodet mitt som stakk opp fra vannet med halvknuste ismassen rundt meg, sier Sander.

Andersen forteller hvordan beredskapssystemet umiddelbart slo inn. Han prøvde å komme tilbake til der han visste at isen var trygg, men hadde både på seg ski og sekk.

– Men stavene slapp jeg ikke. De kan man bruke på tvers for å fordele vekta når man skal på land igjen. Jeg klarte å få hele overkroppen opp på isen, men datt rett ned igjen.

Begge i isvannet

Evy Paulsen ville hjelpe ektemannen, Men i det hun var ca. seks meter fra Sander, gikk også hun gjennom isen.

– Da ble jeg virkelig redd, for jeg visste at hun hadde automatbindinger på skiene. Heldigvis var skoene løse nok til at hun klarte å lirke de av seg i isvannet, sier han.

Selv strevde han med å få av seg både skiene og sekken.

– Isen pakket seg rundt meg mens jeg prøvde å ta av meg sekken. Jeg tror jeg brukte tre minutter på å få av den, sier Andersen.

Han visste han hadde et tau i sekken, men fingrene var for numne til å få tak i de. Han bestemte seg for at barnebarna ikke skulle finne bestefaren livløs.

– Jeg har vært så mye ute at, jeg vet hva kroppen tåler. Jeg kjente at jeg klarte å holde meg konsentrert og klar til å kjempe, sier hardhausen til TV 2.

Heldigvis klarte Evy å trekke seg opp på isen. Sander anslår at han var i vannet et kvarter før han til slutt klarte å kjempe seg opp på isen. Der hev han etter pusten, før han innså at han måtte holde varmen, og begynte å ta armhevninger. Eva hadde fått på seg en fleecegenser, men måtte ligge helt i ro. Begge fryktet at isen var så tynn at den kunne svikte.

Stolt av redningsapparatet

Til alt hell var telefonen til Eva tørr i sekken. Hun hadde god nok dekning til å tilkalle hjelp. Ambulansen fra Drag i Tysfjord rykket ut umiddelbart, men SeaKing-helikopteret kom først frem til paret.

– Det var en skrekkopplevelse. Men vi er begge så glade over hvor god redningstjenesten fungerer, sier Andersen.

Sander fortalte at han fortsatte å ta armhevninger i helikopteret. Han fikk vite at han hadde en kroppstemperatur på 32 grader, men at målingene kan være upresise.

I etterkant har de erfarne fjellfolkene innsett at de kunne gjort flere ting annerledes.

– Sønnen vår har gitt oss kjeft for at vi ikke sa fra hvor vi var. Det koster så lite å sende en SMS, sier Andersen, og legger til at han anbefaler alle å kvitte seg med automatbindinger på skiene.

– Min kone kunne mistet livet, om hun ikke hadde fått av seg skiene, sier Andersen.

Som å bli skutt på med hagle

Noen dagers sykemelding er en liten pris å betale. Men kampen i den skarpe isen har ført til store skrubbsår.

– Hendene er bundet opp, og skrubbsårene store. Det kjennes som om jeg har blitt skutt på med hagle. Men de sårene vil lege seg, sier Sander til TV 2 og minner om at selv erfarne fjellfolk kan gjøre feil.

– I yr glede av de fine forholdene i fjellet, overså jeg den blå fare i vannet, sier Andersen.