Oslo  20160329.
Riksmekler Nils Dalseide intervjues av TV2-reporter Stål Talsnes om bruddet i meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri for frontfaget.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20160329. Riksmekler Nils Dalseide intervjues av TV2-reporter Stål Talsnes om bruddet i meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri for frontfaget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

INGEn streik i staten:

– Har vært svært krevende forhandlinger

Partene i statsoppgjøret kom til enighet seks timer på overtid torsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partene i statsoppgjøret aksepterte tidlig torsdag morgen en skisse til løsning fra Riksmekleren.

Partene kom ikke til enighet ved fristens utløp som var ved midnatt onsdag. Natt til torsdag satt partene hos Riksmekleren.

Meldingen om en løsning kom ved 06.30-tiden torsdag morgen.

Riksmekleren understreket onsdag kveld at det gjensto mye arbeid før det var aktuelt å legge fram en skisse. Mer enn 5000 statsansatte sto i fare for å bli tatt ut ved en eventuell streik.

– Det var svært krevende forhandlinger. Det har vært flere vanskelige saker som vi har diskutert, det har dreid seg om både en modernisering av hovedtariffavtalen, det har dreid seg om spørsmål rundt pensjon og om profil rundt lønnsdannelsen, sier Petter Aaslestad, leder av UNIO stat, til TV 2 torsdag morgen.

To hovedpunkter

Faren for streik ble i år regnet som stor. Årets oppgjør var krevende fordi det handlet om prinsipper og ikke penger.

Staten ønsker at mer av lønnsdannelsen skal skje lokalt, noe spesielt LO går imot fordi man ikke har lokal streikerett.

Det andre hovedpunktet dreier seg om offentlig tjenestepensjon. Partene forhandler ikke om ny offentlig tjenestepensjon, men om hvordan neste års forhandlinger skal se ut og om arbeidstakerne har rett til å streike.

Rammer NAV og politiet

En rekke offentlige tjenester kunne blitt rammet hvis det hadde blitt storstreik i staten fra torsdag morgen. Det ville blant annet gått ut over NAV, politiet og skattemyndighetene.

– Vi er godt fornøyd, den nye hovedtariffavtalen gir mye godt til våre medlemmer. Uenigheten har ikke først og fremst dreid seg om enkeltsaker, men om helheten, sier Pål Arnesen, leder av YS stat, til TV 2.

Tre hovedsammenslutninger – LO Stat, Unio Stat og YS Stat – forhandlet med motparten i staten.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) er fornøyd med at det ikke blir streik.

– Det er nå tatt viktige skritt i retning av en mer modernisert og forenklet hovedtariffavtale. Det ville vært svært krevende med en storstreik i staten, samtidig har det vært viktig at løsningen måtte komme innen ansvarlige rammer, sier Sanner.