Kathrine (38) ble voldtatt av Kopseng: – Håper straffen blir forlenget resten av livet hans

Hun var bestevenn med serievoldtektsmannen, og de kalte hverandre bror og søster. Én dag tvang han henne inn på soverommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kathrine Falck-Berg har kjent Julio Kopseng siden hun var 18 år gammel. Den profilerte danseren, som har medvirket både på TV 2 og NRK, er tildelt lovens strengeste straff for en rekke voldtekter.

Én av de 19 kvinnene som sto som fornærmet i saken som nylig ble avsluttet i Borgarting lagmannsrett, er Kathrine. Hun var en god venn av serievoldtektsmannen Kopseng.

– Jeg jobbet på et utested som dørvakt. Det var der jeg traff ham. Vi skravlet mye og utviklet et vennskap. I løpet av årene kalte vi hverandre søster og bror og bestevenner, sier hun til TV 2.

– Han sa veldig mye «jeg elsker deg». Han var veldig glad i meg. Det at han velger å gjøre noe slikt mot meg – jeg kunne ikke forstå det, forteller Kathrine.

Voldtatt mens datteren var i leiligheten

Følelsene presser seg på når hun forteller om opplevelsen i 2002, da Kopseng sendte henne melding og inviterte henne hjem til seg.

– Det ville jeg selvsagt, han var en god venn. Jeg tok med meg datteren min, forteller hun.

Mens den lille datteren var i leiligheten, begynte Kopseng å gjøre tilnærmelser til Kathrine. Hun sa nei, men han var pågående.

– Det gikk seks-sju minutter. Han klarte å få meg i retning av soverommet. Jeg tror jeg slåss med ham i over ti minutter. Jeg var utmattet, jeg ga opp til slutt, forteller hun.

Til slutt klarte hun å dytte ham vekk.

– Jeg krabbet mot datteren min. Det var hun som ga meg styrke til å stå ham imot, forteller Kathrine.

Psykiske reaksjoner

Hun kledde på datteren og forlot leiligheten. Etterpå kom de psykiske reaksjonene.

– Jeg satt igjen og var så forvirra. Hadde jeg sagt nei og vært tydelig? Men i den hendelsen visste jeg at jeg hadde vært det, sier hun.

Hva mer skal jeg gjøre enn å slåss? Jeg kunne ikke sagt mer nei enn jeg gjorde, sier hun.

Dommen mot Kopseng ble kunngjort onsdag. Han fikk 21 års forvaring, noe som er tidenes strengeste voldtektsdom, og Borgarting lagmannsrett finner det ekstra alvorlig at to av voldtektene skjedde mens små barn var like i nærheten.

Kathrine håper han aldri slipper ut igjen.

– Jeg håper at det blir forlenget, gang på gang på gang, resten av livet hans. Dette er ikke en sykdom som kan kureres med en psykolog eller en pille. Det har jeg vært veldig tydelig på også. Jeg har tross alt kjent ham siden jeg var 18 år, sier hun.

Sterke historier

Rettssakene har vært tøffe for henne og de andre ofrene.

– Jeg har veldig vondt av hvilket omfang det har hatt, og hvor mange jenter som har vært utsatt for det, sier hun.

– Jeg har grått i retten, og fått så mye empati med de andre ofrene. Vi har hørt hverandres sterke historier. Det er tøft, én ting er at det skjer med meg. Jeg skal klare meg, men det er mange som ikke klarer seg så bra, sier hun.

– Viktig å anmelde

Kathrine mener det er viktig at jenter anmelder alle former for overgrep – også når det skjer av noen man kjenner fra før.

– Det skjer nok oftere i nær vennekrets eller i familien, og det snakker vi ikke alltid om. Det er viktig å lære barna våre at det er ikke greit. Din kropp er din kropp, og ingen får ta på noe uten at du tillater det, sier hun.

– Vi må lære å se vår egen verdi, som barn og ungdom.

Julio Kopsengs forsvarer sier til TV 2 at Kopseng nekter straffskyld, og vurderer nå om han vil anke saken til Høyesterett.