I HARDT VÆR: Hillary Clinton er storfavoritt til å bli demokratenes presidentkandidat. FOTO: Lucy Nicholson / REUTERS / NTB SCANPIX
I HARDT VÆR: Hillary Clinton er storfavoritt til å bli demokratenes presidentkandidat. FOTO: Lucy Nicholson / REUTERS / NTB SCANPIX Foto: LUCY NICHOLSON

Hillary Clinton får flengende kritikk og etterforskes av FBI

Samtidig som FBI etterforsker om hun brøt loven mens hun var utenriksminister, kommer amerikansk UD med kraftig kritikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I vinter bekreftet Obama-administrasjonen at Hillary Clintons hjemmeserver inneholdt høyt graderte statshemmeligheter, og nå får hun kraftig kritikk av et uavhengig kontrollorgan i amerikansk UD for sin bruk av en privat epostserver mens hun var utenriksminister.

Generalinspektøren for utenriksdepartementet i Washington slår fast at Clinton ikke sørget for å få bruken juridisk godkjent, og at staben i det amerikanske utenriksdepartementet uansett ikke ville ha gitt henne samtykke av sikkerhetshensyn, skriver avisa Washington Post.

I en uttalelse fra hennes talsmann Brian Fallon onsdag kveld norsk tid, tar hun ikke selvkritikk, melder ABC News.

I februar ble det kjent at det var funnet 22 eposter med den høyeste sikkerhetsgraderingen «Top Secret». Ifølge amerikansk UD kunne de 22 epostene ikke offentliggjøres fordi de inneholder topphemmelig informasjon.

Kan bli avhørt av FBI

Saken er blitt en verkebyll for den tidligere utenriksministeren, som er storfavoritt til å bli demokratenes presidentkandidat. Hun hadde ingen offisiell epostadresse da hun var utenriksminister mellom 2009 til 2013, men brukte en privat epostkonto fra første arbeidsdag. Ved to anledninger avfeide staben tilbakemeldinger om at hun ikke fulgte føderale regler, ifølge nyhetsbyrået AP.

Hillary Clinton og flere tidligere stabsansatte har via advokater nektet å la seg avhøre av UDs generalinspektør. I tillegg etterforsker FBI funnene av statshemmeligheter på den private epostserveren, noe som kaster skygge over valgkampen, skriver New York Times.

Ifølge Chicago Tribune er to av Clintons tidligere ansatte allerede avhørt av FBI, og den tidligere stabssjefen Cheryl D. Mills skal ifølge hennes advokat være samarbeidsvillig. Hillary Clinton er ennå ikke kontaktet av FBI, men blir trolig den siste i rekken som avhøres.

Etterforskes av FBI

Rapporten om Clintons bruk av en privat epostkonto og server har vært ventet lenge. Saken er særlig betent fordi den kan skade Clinton i forkant av presidentvalget til høsten, der hun etter all sannsynlighet blir Demokratenes kandidat.

Også tidligere amerikanske utenriksministere kritiseres i rapporten, som flere amerikanske medier fikk tilgang til onsdag. Ministrene anklages for å ha vært sent ute med å ta innover seg sikkerhetsrisikoen knyttet til elektronisk datakommunikasjon.

Da Clinton ble minister i 2009, var det imidlertid blitt utarbeidet mer omfattende og detaljerte retningslinjer for departementets kommunikasjon. Feilene hun gjorde, blir derfor trukket frem som mer alvorlige enn de forgjengerne hennes begikk. (NTB/TV 2)