TUNG PROSESS: Bistandsadvokat Trine Rjukan sier mange av hennes klienter fryktet at de ikke ville bli trodd i retten. Dommen setter punktum for en lang og tung prosess, sier Rjukan. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
TUNG PROSESS: Bistandsadvokat Trine Rjukan sier mange av hennes klienter fryktet at de ikke ville bli trodd i retten. Dommen setter punktum for en lang og tung prosess, sier Rjukan. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: Aas, Erlend

Kopseng dømt til lovens strengeste straff: – En etterlengtet dom

Bistandsadvokat Trine Rjukan sier det har vært en lang og tung prosess for hennes klienter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mange har tvilt på om de skulle anmelde, men de tok mot til seg og gjorde det til tross for frykten for ikke å bli trodd. Dette er en stor dag og en etterlengtet dom, sier Trine Rjukan til TV 2.

Den tidligere TV-danseren, artisten og stripperen ble i tingretten kjent skyldig i å ha voldtatt 16 kvinner og å ha forsøkt å voldta ytterligere én kvinne. Fra før var han dømt for ytterligere to voldtekter.

Maksimumsstraff

Dommen i lagmannsretten er en samledom for de 19 overgrepene. Lagmannsretten mener Kopseng må dømmes til forvaring. I dommen vises det til gjentakelsesfare og at han neppe kommer til å endre sin atferd.

«Kopseng har opptrådt beregnende og kynisk overfor sårbare personer. To av overgrepene ble dessuten begått med barn til stede i leiligheten. Kopsengs opptreden i etterkant av overgrepene har påført flere av de fornærmede ekstra belastninger, ved at de ble forvirret og/eller fikk skyldfølelse. Det vises blant annet til at han i mange tilfeller sa til den fornærmede at hun ønsket den seksuelle omgangen, og at han opptrådte som om ingen ting hadde skjedd», heter det i dommen.

Det er første gang lovens maksimumsstraff er brukt i en voldtektssak.

Tung prosess

De fleste kvinnene er tilkjent oppreisningserstatning på 150.000 kroner. Kopsengs tidligere samboer er tilkjent 270.000 kroner. Hun har i flere år gått til behandling for psykiske skader etter samlivet med serieovergriperen.

– Oppreisningserstatningen gir uttrykk for alvorlighetsgraden som overgrepene og voldtektene har vært for mine klienter, sier Trine Rjukan.

Rjukan representerer ti av kvinnene som er omfattet av tiltalen.

– For dem har det vært en svært tung og lang prosess som det nå har blitt satt et punktum for, sier advokaten.

Nekter skyld

Kopseng har hele tiden nektet skyld i anklagene. I retten hevdet Kopsengs forsvarer, advokat Johnny Veum, at Kopseng kan ha blitt utsatt for en sammensvergelse fra forsmådde kvinner, at tiltalen er et resultat av svak politietterforskning og at påtalemyndigheten ikke ser objektivt på saken.

– Vår klient har ikke ønske om å gi kommentarer til dommen, sier Kopsengs forsvarer, Johnny Veum til NRK.

Veum sier de nå vil gjennomgå dommen med tanke på en mulig anke til Høyesterett.