Incestdømt ble sendt alene fra Vadsø til Bergen – nå har han vært borte en måned

Mannen er dømt for seksuelle overgrep på datteren under 10 år. Likevel ventet Kriminalomsorgen over en måned før de anmeldte saken til politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En mann i 40-årene klarte 22. april i år å rømme under en fengseltransport mellom Vadsø og Bergen.

Mannen sonet en dom for grove seksuelle overgrep mot sin datter, som var seks år gammel da overgrepene over flere år startet. Han ble også funnet skyldig i overgrep mot en annen ung jente som han var i familieforhold til.

Fra Lakselv ble mannen satt på et fly til Oslo via Tromsø. Mannen forsvant da han skulle bytte fly på Gardermoen.

– Han møtte aldri opp til den neste avgangen, sier påtaleleder i Troms politidistrikt, Einar Sparbo Lysnes til TV 2.

Ble sendt alene

Lysnes bekrefter at den overgrepsdømte mannen ble sendt alene på transporten.

– Der er en beslutning tatt av kriminalomsorgen. Men jeg kan si at politiet er svært kritisk til denne avgjørelsen, sier han.

Mannen satt drøyt et år i varetektsfengsling etter at han ble pågrepet. Siden november i fjor har han sonet dommen på åtte år i Vadsø fengsel.

Etterforsker saken

Politiet har nå satt i gang etterforskning for å finne mannen.

– Politiet i Tromsø foretok nasjonal etterlysning den 22. april når vi fikk melding om dette. Først i dag fikk vi anmeldelse fra Kriminalomsorgen, etter vårt initiativ i saken, sier Lysnes.

– Hva gjøres konkret for å finne ham?

– Vi har enda ikke helt oversikt over hva kriminalomsorgen har gjort, og vil ikke gå i detalj om hvilke tiltak vi setter inn, sier Lysnes.

Verken Vadsø fengsel eller kriminalomsorgen sentralt vil kommentere saken onsdag formiddag.

– Helt uforståelig at noe slikt kan skje

Cecilie Drechsler er bistandsadvokat for den fornærmede datteren, som i dag er 12 år gammel. Først onsdag, over en måned etter rømmingen, ble hun orientert om hva som hadde hendt.

– Jeg synes det er helt uforståelig. Det er så kritikkverdig og en grov overtredelse av incestbestemmelsene, sier hun.

Drechsler kan ikke forstå hvorfor fengselet valgte å sende mannen alene under transport.

– I lignende tilfeller sender man den fengslede med håndjern og tre fengselsansatte til å passe på. Det er under enhver kritikk hva de har valgt å gjøre her, mener hun.

Mener hun burde blitt informert

Advokaten er også sterkt kritisk til at verken politiet eller kriminalomsorgen har varslet henne om forholdet før nå.

– Hva har politiet gjort på denne måneden? Jeg tror de har vært innom maks to adresser for å lete. Jeg håper min klient er godt beskyttet og at det settes inn ressurser for å finne mannen, sier hun.

Vergen til 12-åringen ble orientert tidligere, ifølge bistandsadvokaten. Drechsler mener likevel at også hun burde blitt informert. Politiet sier de ble opplyst om at Vadsø fengsel skulle informere de berørte.

– Jeg vet ikke om de fornærmede ble varslet om transporten i forkant, men da politiet ble orientert om forsvinningen om ettermiddagen den 22. april ble det opplyst at Vadsø fengsel selv skulle informere de berørte, sier Lysnes.

Overgrepssaken mot mannen ble i 2015 omtalt som den verste overgrepssak ført for Nord-Troms tingrett. Han ble ikke dømt til forvaring, men dette var et sentralt tema i rettsaken.

VURDERTE: Jorid Midtlyng sier det alltid gjøres en grundig vurdering før det innvilges permisjoner. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
VURDERTE: Jorid Midtlyng sier det alltid gjøres en grundig vurdering før det innvilges permisjoner. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Foto: Kallestad, Gorm

– Det gjøres alltid en grundig vurdering

Kriminalomsorgen region nord ønsker ikke å uttale seg spesielt om saken, men bekrefter at en fange forsvant 22. april i år. Direktøren understreker at mannen var permisjonsklarert, og at det var derfor han fikk reise alene.

– Jeg kan bekrefte at en domsfelt uteble fra soning i forbindelse med en overføringspermisjon. Det vil si at fangen var permisjonsklarert og tok permisjonen i forbindelse med flytting mellom fengsler, sier regionsdirektør Jorid Midtlyng.

– Hva må til for at man får en slik permisjonsklarering?

– Det gjennomføres alltid en grundig sikkerhetsmessig vurdering. Hva slags dom er dette, hvor lang er den, hva er kriminaliteten som ligger bak, hvor lenge har domfelte sonet, atferden under soning, tidligere straffehistorikk og så videre. Ut fra dette gjøres en helhetlig vurdering av risikoen for unnvikelse og/eller ny kriminalitet. I mange slike vurderinger vil kriminalomsorgen komme til at det er nødvendig å selv foreta transporten for å ivareta samfunnssikkerheten, sier hun.

– Men her er det både snakk om grove overgrep og en person som ikke har sonet lenge?

– Jeg kan ikke kommentere saken konkret, det er underlagt taushetsplikten, sier hun.

Midtlyng vil heller ikke kommentere politiets kritikk av beslutningen. Hun sier kriminalomsorgens rutiner dersom noen ikke møter etter en permisjon, er å umiddelbart etterlyse domfelte og varsle fornærmede.