Monika-saken starter mandag:

Forsvarer: Monika (8) kan ha tatt sitt eget liv

Forsvarsadvokat Aasmund Sandland som representerer drapstiltalte Donatas Lukosevicius (34) sier spørsmålet om drap eller selvdrap vil være et tema i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Monika Sviglinskaja ble funnet død hjemme i leiligheten på Sotra utenfor Bergen 14. november 2011. Saken ble først henlagt, men senere gjenopptatt. I oktober 2014 ble morens ekssamboer, Donatas Lukosevicius siktet for drap.

Ifølge forsvareren vil spørsmålet om drap eller selvdrap bli en del av rettssaken som starter neste mandag.

– Fortsatt tema

– Det er fortsatt et tema. Man vet ikke om hun ble drept eller om det var selvpåført, sier forsvarer Aasmund Sandland.

Bistandsadvokat Stig Nilsen, som representerer moren til Monika reagerer kraftig på uttalelsen.

– Oppsiktsvekkende

– Det er oppsiktsvekkende at forsvarer løfter frem spørsmålet om dette er selvpåført, all den tid også hans klient mener det er tale om et barnedrap, sier Stig Nilsen.

Aktor i den kommende rettssaken, Benedicte Hordnes, ønsket ikke å kommentere forsvarerens uttalelser om at man fortsatt ikke vet om det er snakk om drap eller selvdrap.

TV 2 har møtt den tiltalte 34-åringen fra Litauen i Kongsvinger fengsel. Han nekter for at han har hatt noe med åtteåringens dødsfall å gjøre, men er sikker på at hun ikke har tatt sitt eget liv.

– Hun kan ikke ha gjort det selv. Jeg tror noen gjorde det og at det finnes en drapsmann, sier Donotas Lukosevicius.

DNA-spor sentralt i retten

I retten blir det sentralt at det er funnet DNA-spor fra 34-åringen eller noen i hans familie flere steder på kroppen til den døde jenta. Selv hevder han at de må ha smittet over fra gjenstander i leiligheten siden han bodde der så sent som fem uker før dødsfallet.

– Jeg er ikke en drapsmann, sier Lukosevicius.

Hans forsvarer mener DNA-sporene ikke nødvendigvis vil være sterke bevis for politiet i retten.

– Han ble pågrepet i 2014 som følge av DNA-funn. Vi ba om at det ble innhentet vurderinger for å kartlegge om det kunne være sekundæroverført. Det vil si fra hans tid i leiligheten. Konklusjonene er at det er noe man ikke kan se bort fra, så det blir selvsagt et sentralt tema i saken, sier Aasmund Sandland.