Her brast drømmen om Europa for Mohammed (6) – nå tømmes gigantleiren

Minst 200 politifolk har startet arbeidet med å evakuere den provisoriske flyktningleiren Idomeni i Hellas.

KLAMRET SEG TIL TV 2-reporter: Mohammed (6) kom bort fra familien da makedonske myndigheter skjøt med tåregass mot flyktningene i februar. Foto: Aage Aune/TV 2
KLAMRET SEG TIL TV 2-reporter: Mohammed (6) kom bort fra familien da makedonske myndigheter skjøt med tåregass mot flyktningene i februar. Foto: Aage Aune/TV 2

Leiren på grensa til Makedonia har huset over 8.400 flyktninger og migranter. Blant dem var lille Mohammed (6), som kom bort fra foreldrene da politiet brukte tåregass mot flyktningene i februar.

Mohammed og familien drømte om et nytt liv i Tyskland. Et sted hvor ikke det ikke fantes bomber, som det gjorde i hjemlandet Syria.

Kom ikke lenger

Men familien, sammen med tusenvis av andre på flukt, ble sittende fast i den provisoriske leiren etter at makedonske myndigheter stengte grensen mot Hellas i vinter.

Hjelpearbeidere fra FN har vært bekymret, og har sagt at folk lever under umenneskelige forhold i flyktningleiren. Sanitærforholdene har vært dårlige, og greske myndigheter har advart mot spredning av sykdommer.

Ved daggry tirsdag var rundt 200 politifolk på plass ved leiren for å starte tømmingen.

Redd Barna er kritisk

Det har gått relativt rolig for seg, men Redd Barna, en av hjelpeorganisasjonene i området, slipper ikke inn i leiren. Rundt 40 prosent av de mellom 9000 og 14.000 menneskene som har bodd i flyktningleiren i Idomeni er barn.

– Flere av barna er alene, mange av dem har traumer og de er sårbare for seksuell utnyttelse, sier Gabriel Casini i Redd Barna.

Casini forteller til TV 2 at de ikke har fått en god forklaring på hvorfor de ikke slipper inn i leiren, og at de er i dialog med myndighetene.

Ny leir ved Thessaloniki

De fleste av flyktningene skal etter planen bosettes under mer ordnede forhold i en ny leir i gamle industrianlegg utenfor Hellas nest største by Thessaloniki i løpet av de neste ni dagene, opplyste regjeringen mandag.

NY LEIR: Mohmmed flyttet fra Idomeni i slutten av april. Foto: Privat
NY LEIR: Mohmmed flyttet fra Idomeni i slutten av april. Foto: Privat

Redd Barna er bekymret for situasjonen i den nye leiren hvor flyktningene flyttes til. Verken han eller andre fra Redd Barna har undersøkt forholdene.

– Vi er bekymret for mangel på helt grunnleggende fasiliteter på de nye områdene. Tidligere har vi erfart at flyktninger har blitt holdt innesperret på områder som minner mest om tomme varehus, sier Casini til TV 2.

Mohammed flyttet i april

I tillegg til politifolkene var rundt 20 politibiler og et helikopter også på stedet tirsdag i forbindelse med tømmingen av leiren.

Mohammed og familien sa til TV 2 i midten av april at de ikke ønsket å flytte til mottakene som greske myndigheter har satt opp i området rundt, men da grenseområdet igjen ble rammet av uvær, gav de opp.

For en måned siden flyttet de til et mottak i nærheten av Thessaloniki.

(TV 2/NTB)

Mer innhold fra TV 2