BLE SLÅTT: Legene ved sykehuset konkluderte med at lille Jacob ble utsatt for potensielt dødelig vold. Foto: Privat/Facebook. 
BLE SLÅTT: Legene ved sykehuset konkluderte med at lille Jacob ble utsatt for potensielt dødelig vold. Foto: Privat/Facebook. 

Barnevakt innrømmer vold mot Jacob (1), men kan ikke tiltales

Et foreldrepar i USA bruker Facebook til å legge press på påtalemyndigheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildene av ett år gamle Jacob med blåmerker og sår i ansiktet, går som en farsott på Facebook.

Flere amerikanske nyhetsmedier har plukket opp saken. Foreldrene til gutten har bedt om at bildene deles mest mulig, og vil ha mest mulig oppmerksomhet rundt saken.

Alicia Quinney og Joshua Marbury fra Sherwood i delstaten Oregon oppdaget skadene på gutten sin etter at de hadde vært ute en kveld.

En venn av familien skulle passe lille Jacob.

– Vi var bare ute noen timer, men vi ble bekymret da vi ikke fikk kontakt med barnevakten, sier Qiunney til Ekstrabladet.

Sovende barnevakt

Hjemme fant de barnevakten sovende, mens ettåringen gråt inne i sengen sin. Barnevakten ble sendt hjem, men dagen etter fikk foreldreparet sjokk.

– Jacob var helt blå i ansiktet, på armen og helt inn i øret. Han hadde blåveis og blodutredninger i ett øye, sier Quinney til den danske avisen.

Da foreldrene tok jacob med til sykehus, fikk de beskjed om at han hadde vært utsatt for vold som kunne vært dødelige for den lille gutten.

Politiet kom og avhørte begge foreldrene, og ba dem ta Jacob med til et barnesykehus. Her skulle det gjøres undersøkelser som skulle bli bevismateriale i straffesaken mot barnevakten.

Da foreldreparet flere uker senere var i kontakt med politiet, fikk de beskjed om at barnevakten hadde erkjent å ha slått ettåringen i frustrasjon.

Ingen tiltale

Men påtalemyndigheten kan ikke tiltale mannen. Nyhetsnettstedet Oregon Live skriver at lovverket i delstaten stiller strenge krav dersom noen skal straffeforfølges for vold.

For å dømme en person for vold mot et barn, må påtalemyndigheten bevise utover enhver rimelig tvil at offeret har lidt en fysisk skade. Dermed må det bevises at ettåringen hadde vesentlige smerter etter volden.

Men dette er ikke lett å få en ettåring til å vitne om i en rettssal. En talsperson for påtalemyndigheten sier til Oregon Live at det er vanskelig for et barn under fem år å beskrive det som kan kalles vesentlige smerter.

På krigsstien

Denne lærdommen om lovgivningen fikk foreldrene til Jacob til å gå på krigsstien. Fredag postet de bildene av Jacob på Facebook, og fortalte om lovverkets manglende beskyttelse. Tre dager senere er innlegget delt mer enn 275.000 ganger.

– Noe må gjøres. INGEN skal kunne slå et barn og slippe unna med det bare fordi barnet er for lite til å kunne fortelle om det, skriver pappa Joshua på sin Facebook-side.

Vil avhøre flere

Sammen med Jacobs mamma Alicia Quinney vil han endre loven slik at den beskytter voldsofre. Etter oppstyret de klarte å skape, har statsadvokaten endret syn på saken.

– Etter å ha sett de bildene har jeg bestemt meg for å velge en annen tilnærming til saken. Det er ytterligere personer jeg vil konsultere etter å ha sett bildene, sier Dustin Staten ved Oregons påtalemyndighet til Oregon live.