TILTALT: Metkel Betew og forsvarer  Marius Dietrichson er mandag i Oslo tingrett. Her er de fotografert under Nokas-saken. Foto:  Alf Ove Hansen  / SCANPIX
TILTALT: Metkel Betew og forsvarer Marius Dietrichson er mandag i Oslo tingrett. Her er de fotografert under Nokas-saken. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Foto: Hansen, Alf Ove

Betew nektet å svare på spørsmål fra aktor: – Føler de har spilt et skittent spill

OSLO TINGRETT (TV 2): Metkel Betew (37) var svært følelsesmessig engasjert da han forklarte seg i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nokas-dømte Metkel Betew hevder han kun har hatt tilfeldige møter med gamle venner, som har en kriminell fortid.

Påtalemyndigheten mener derimot at han har hatt løpende kontakt med minst 40 personer som er tidligere straffet for alvorlig kriminalitet, eller tilhører kriminelle miljøer.

Blant annet har han vært hos Wayback, en organisasjon som hjelper straffedømte etter at de slipper ut. Dette fikk han lov til av friomsorgen, uten at det ble betraktet som et brudd på vilkårene for prøveløslatelse.

De som jobber på Wayback er ifølge Betew tidligere straffedømte.

– Det ble et dilemma for meg, en kamp. Når jeg fikk gå på Wayback to ganger i uken, så får jeg ikke ha kontakt med gamle venner som har støttet meg og sendt brev til meg mens jeg satt inne, sa Betew fra vitneboksen.

– Jeg har ikke gjort noe straffbart!

Derfor tok han kontakt med noen av hans tidligere venner. Han innrømte at han hadde gjort dette på telefoner som ikke var sporbare. Dette angrer han på.

– Jeg prøvde å holde det skjult. Det beklager jeg, sa Betew.

Likevel hevder han at dette ikke er grunn nok til å sette ham i fengsel igjen.

– La meg understreke, dommer. Jeg har ikke gjort noe straffbart! Jeg har ikke gjort noe kriminelt.

37-åringen påpekte i retten at det var en vanskelig tid for ham, sosialt.

– Det er ikke så lett å få nye venner, når du har sittet inne.

Betew påpekte det han mener er en absurd situasjon.

– Nå skal jeg gjeninnsettes for å ha hatt kontakt med kriminelle, og der inne er alle kriminelle. Det er rart. Det er absurd.

– Jævlig urettferdig

Samtidig er han åpen for at han nå kanskje må tilbringe mange år til i fengsel.

– Det må jeg tåle. Jeg håper det ikke skjer, men jeg må tåle det. Jeg synes det er jævlig urettferdig, sa Betew engasjert.

Mot slutten av forklaringen sa 37-årigen at det var vanskelig for ham å bli satt inn igjen i fengsel.

– Jeg trenger ikke noe medlidenhet, jeg vil bare ha rettferdighet.

Han sa også at han hadde boken til Fritz Moen på cella.

– Det er fordi han satt uskyldig dømt i 18 år. Jeg har bare sittet ti måneder, så jeg klarer meg.

Nekter for å ha møtt Schumann

Påtalemyndigheten vil sette ham tilbake i fengsel, fordi han ikke skulle ha kontakt med noen kriminelle miljøer. Likevel har han blant annet hatt kontakt med fire av de Nokas-dømte, hevder statsadvokat Tormod Haugnes.

– Ridvan Halimi (dømt for Nokas-ranet, journ. anm.) skulle utvises fra landet. Han kommer ikke jeg til å se mer. Så jeg gjorde det for å si farvel til ham, sa Betew.

Han nekter for å ha møtt Nokas-dømte Kjell Alrich Schumann, men sier han har møtt Alf Henrik Christensen på Wayback og Thomas Tendrup på byen.

– Når jeg kan gå på Wayback og møte andre straffedømte, så kan jeg møte andre også, så lenge jeg ikke gjør noe kriminelt, tenkte jeg, sa Betew.

Et av vilkårene for at han ble prøveløslatt, er at han skulle studere. Han påpekte selv at han har tatt

Nekter å svare på spørsmål fra aktor

Da dommeren var ferdig med sine spørsmål, skulle aktor ta over.

Da avbrøt Metkel Betew ham, og sa at han nektet å svare på spørsmål fra påtalemyndigheten:

– Jeg har store problemer med å svare på spørsmål fra påtalemyndigheten. Jeg har ikke tillit til dem, og føler at de har spilt et skittent spill. Hvis det er noen spørsmål, vil jeg at de kommer fra retten, sa Betew i retten.

Han innrømmet også at han møtte David Toska og kona hans på en restaurant. Toska, som var hovedmannen bak Nokas-ranet, var ikke på listen påtalemyndigheten har over personer fra ranet Betew har møtt etter at han slapp ut.

Siktet for rans- og drapsforbund

Betew er tiltalt for å ha brutt vilkårene for prøveløslatelse etter forvaringsdommen. Dette gjelder hans kontakt med kriminelle miljøer, noe han ikke har hatt lov til. Det skal være så mye som 40 personer, blant annet fire personer fra Nokas-ranet.

I tillegg er 37-åringen siktet for medvirkning til drapsforbund mot Imran Saber, innføring av ca. 50 kg hasj og medvirkning til ransforbund mot en verditransport på Gardermoen.