SIKTET FOR NYE LOVBRUDD: Metkel Betew, her under Nokas-saken i Gulating lagmannsrett .
Foto: Alf Ove Hasnen / SCANPIX .
SIKTET FOR NYE LOVBRUDD: Metkel Betew, her under Nokas-saken i Gulating lagmannsrett . Foto: Alf Ove Hasnen / SCANPIX . Foto: Hansen, Alf Ove

Hadde forbud mot å møte kriminelle – møtte fire Nokas-ranere og Bandidos-topp

OSLO TINGRETT (TV 2): Politiets spanere skal fortelle hvordan 37-åringen møtte minst 40 kriminelle etter at han ble løslatt fra forvaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nokas-raneren Metkel Betew (37) møtte mandag i Oslo tingrett, tiltalt for brudd på vilkårene for løslatelse fra forvaring.

Påtalemyndigheten mener Betew har møtt minst 40 personer som enten er tidligere straffet for alvorlige kriminalitet eller som tilhører kriminelle miljøer. Han skal blant annet ha møtt flere som har tilknytning til Nokas-ranet.

– Om han møter noen tilfeldig på Karl Johan og sier hei, så ser vi bort fra det. Det er møter der det er reell kontakt over tid, og der det ikke er tilfeldigheter som gjør at de treffes, sa statsadvokat Tormod Haugnes om disse møtene.

Påtalemyndigheten har blant annet innkalt flere av politiets spanere som vitner. De har fulgt Betews bevegelser etter at de fikk mistanke om brudd på vilkårene for løslatelse. I tillegg skal det fremlegges bevis fra videoovervåkning og telefonavlytting.

Møtte fire Nokas-ranere

Haugnes fortalte at Betew har hatt kontakt med Alf Henrik Christensen, Ridvan Halimi, Thomas Tendrup og Kjell Alrich Schumann, som alle ble dømt etter Nokas-ranet. I tillegg har han blant annet møtt Bandidos-toppen Lars Harnes en rekke ganger.

Betew selv mener at det han har gjort, ikke er nok til at han skal settes inn i fengsel igjen.

– Jeg kan vel si at jeg mener det ikke er nok til å gjeninnsette meg, men jeg erkjenner kontakt med tidligere straffedømte, sa Betew på spørsmål fra dommeren om han erkjenner straffskyld.

Drapsforbund og hasjsmugling

37-åringen ble prøveløslatt fra forvaring 27. oktober 2015, og pågrepet i august 2015.

Betew rakk dermed bare å være ute av fengsel i 295 dager før han ble pågrepet igjen. Politiet hadde da spanet på ham i lengre tid, og han er nå siktet for flere nye alvorlige straffbare handlinger.

Blant annet skal 37-åringen ha medvirket til drapsforbund for å drepe Imran Saber, også kjent som «Onkel Skrue». I tillegg skal han ha medvirket til innførsel av 50 kg hasj fra Nederland og han skal ha deltatt i planleggingen av et spektakulært ran av en verditransport på Gardermoen.

En av 12 som ble pågrepet i storaksjon

37-åringen ble pågrepet i august i fjor sammen med 12 andre personer i en massiv politiinnsats kalt «Operasjon Sult». Han er straffedømt for alvorlig kriminalitet en rekke ganger tidligere, blant annet for Nokas-ranet.

Aktor i saken, statsadvokat Tormod Haugnes, har frafalt tiltalepunktene om drapsforbund, narkotika og det nye ranet på Gardermoen i denne delen av saken. Dette er fordi påtalemyndigheten ønsker å gardere seg mot såkalt dobbeltforfølging av de straffbare forholdene. Disse skal behandles i retten senere i år, eller til neste år.

Dermed er det kun kontakten med kriminelle som Betew må svare for nå. Haugnes mener at dette er nok for å sette Betew på forvaring igjen.