DØMT: En 35 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til 11 måneders fengsel etter den dramatiske hendelsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DØMT: En 35 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til 11 måneders fengsel etter den dramatiske hendelsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Elbil-tyv i amfetaminrus:

Rettet ladd, avsagd hagle mot politimann

Det oppsto en kamp på liv og død mellom politiet og den rusede 35-åringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 35 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til 11 måneders fengsel.

Den dramatiske hendelsen fant sted i en leilighet i Schweigaards gate 28. november 2013.

To politibetjenter kom over en parkert el-bil som viste seg å være stjålet. Viking ble ringt for å hente bilen og i mellomtiden dro patruljen videre til et nytt oppdrag.

Da operatøren fra Viking kom til stedet, begynte en mann å vinke og rope fra vinduet i en leilighet like ved. Mannen i vinduet hevdet at han eide bilen.

Fikk tak i avsagd hagle

Politipatruljen kom tilbake. På vei inn i den aktuelle leiligheten, møtte de en mann som fremsto tydelig ruset. Han fortalte at ytterligere to personer befant seg i boligen.

Flere politipatruljer kom til stedet for å bistå. Tre betjenter tok seg inn i leiligheten. Der fant de en 35 år gammel mann i senga og en kvinne i sofaen. Begge var påvirket av amfetamin.

Da politiet kontaktet 35-åringen havnet betjentene i et heftig basketak med den amfetaminrusede mannen. Gjerningsmannen og to politibetjenter havnet på gulvet under pågripelsen.

På dette tidspunktet fikk 35-åringen tak i en ladd, avsagd hagle som han rettet mot hodet og kroppen til den ene politimannen.

Kamp på liv og død

Ifølge dommen oppsto det en voldsom kamp for å få kontroll på våpenet.

Den ene politimannen slo haglemannen med knyttet neve i ansiktet flere ganger. Den andre politibetjenten slo mannen med batongen fem ganger, men det hjalp heller ikke.

Den ene betjenten har forklart at han «slo tiltalte så hardt han kunne med knyttet neve samtidig som han hele tiden forsøkte å få våpenet vekk». Betjenten ba makkeren sin om å slå haglemannen i hodet, i håp om at han skulle bli bevisstløs.

Til slutt fikk ga den haglemannen opp og lot seg pågripe.

35-åringen har tidligere forklart at han ikke visste om hagla var ladd, noe den var. Han var likevel redd for at våpenet skulle avfyre et skudd fordi den manglet avtrekkerbøyle.

Kunne gått av

Den dømte 35-åringen har hevdet at han ikke forsto at det var politi som tok seg inn i leiligheten og at han opplevde situasjonen som livstruende.

Politiet har forklart at de gjentatte ganger gjorde seg til kjenne. Retten tror på politiets forklaring.

Retten mener også at mannen bevisst rettet våpen mot politiet. Det understrekes at hans selvpåførte rus ikke fritar ham fra straff.

Retten mener at politiets voldsomme opptreden, blant annet med batongslag mot hodet, ikke er rettsstridig.

35-åringen er tidligere straffedømt, blant annet for brudd på narkotika- og våpenlovgivningen.