ANTALLET SKAL NED: Miljøvernere kaller den nye ulvepolitikken for skammelig.  Foto Per Løchen / SCANPIX .
ANTALLET SKAL NED: Miljøvernere kaller den nye ulvepolitikken for skammelig.  Foto Per Løchen / SCANPIX . Foto: Løchen, Per

Norsk ulv skal skytes: 
– En skammelig politikk

– Hvordan skal vi be andre land verne om deres utrydningstruede arter nå, spør leder i Naturvernforbundet etter at flertallet på Stortinget i dag ble enig om at antallet ulv skal ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet og KrF er enige med Høyre og Frp om et nytt bestandsmål for ulv.

De fire partiene er også enige om endringer i ulvesonen. Stortingets øvrige partier står utenfor avtalen, som er som følgende:

  • Bestandsmålet for ulv skal være 4–6 ynglinger per år. Det skal være tre helnorske ynglinger der også ynglinger utenfor ulvesonen teller med. Ynglinger i grenserevir skal telle med en faktor på 0,5.
  • Ulvesonen innskrenkes. Den foreslåtte delen nord i Hedmark tas ut, det samme gjør områdene vest for Glomma i Hedmark og Akershus.
  • Regjeringa bes om å utrede nærmere mulige økonomiske ordninger for tap av eventuelle rettigheter eller belastninger innenfor sonen.
  • Regjeringen skal utrede mulige økonomiske ordninger for tap av eventuelle rettigheter eller belastninger innenfor sonen.
  • Regjeringen bes om å legge fram en sak hvor man vurderer mulige ordninger for midler til kommuner med ynglinger innenfor ulvesonen.
  • Regjeringa bes om å bestille en uavhengig utredning av den genetiske opprinnelsen til ulvestammen i Norge.
  • Regjeringen bes om å vurdere lik jakttid på ulv innenfor og utenfor ulvesonen.

Skammelig!

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, raser etter forliket, og kaller det en skammelig ulvepolitikk.

– Dette setter oss i et latterlighetens skjær internasjonalt, og vil naturlig nok vekke oppsikt. Blant 28 europeiske land med ulvebestander er det bare 2-3 land som har færre ulver enn Norge. En lang rekke mindre land, med mye mindre utmarksarealer, holder seg med bestander på 200 dyr eller mer. Nå går det mot masseslakt av ulv til høsten: Norge må da halvere sin allerede komisk lille bestand basert på de seks ynglende familiegruppene i 2015, sier Haltbrekken i en uttalelse torsdag.

Han sier at ulven har en naturlig plass i norsk natur.

– Om Stortinget vedtar nærmest å utradere en art de ikke liker, hvordan skal vi kunne argumentere for at andre land bør ta vare på sine utrydningstruede arter, spør Haltbrekken.

I forrige uke trådte MDG og Senterpartiet ut av forhandlingene i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Onsdag fulgte Venstre og SV etter.

– En mørk dag

SVs miljøpolitiske talsperson, Heikki Eidsvoll Holmås er negativ til ulveforliket.

– Ulven hører hjemme i norsk natur. Det er ubegripelig at Stortingsflertallet går mot faglige råd og svekker vernet til en svært truet dyreart. Vi har ingen arter å miste, sier han til Nationen.

– Dette er en mørk dag for norsk naturvern. Denne avtalen vil antakelig føre til at halvparten av dagens norske ulvebestand blir skutt til vinteren, sier MDGs Rasmus Hansson til avisen.

Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen sier til NTB at hun er godt tilfreds med avtalen.

– For Arbeiderpartiet har det vært viktig å lytte til innspill fra dem som bor i områder som opplever stor belastning av rovdyr og finne en fornuftig løsning slik at vi får færre konflikter, sier Hansen, som har vært sakens ordfører i Stortingets energi- og miljøkomité.

Også Høyres rovdyrpolitiske talsperson Eirik Milde er fornøyd med at avtalen støttes av 142 av Stortingets 169 representanter.

– Det har vært viktig for Høyre å få inkludert grenseynglingene og ynglinger utenfor sonen, slik at vi nå får et bestandsmål som tar hensyn til all ulv som faktisk befinner seg i Norge, sier Milde.