Russland inn på norsk sokkel

Det russiske oljeselskapet Lokoil får tilbud om å samarbeide med Statoil og Det norske om leting på norsk sokkel i Barentshavet.

JA TIL LETING: Olje- og energidepartementet åpner for oljeleting i nye områder i Barentshavet.
JA TIL LETING: Olje- og energidepartementet åpner for oljeleting i nye områder i Barentshavet.

Det kom fram da olje- og energiminister Tord Lien (Frp) onsdag presenterte resultatet av 23. konsesjonsrunde. Av ti nye utvinningstillatelser er tre i det nyåpnede leteområdet på sokkelen utenfor Øst-Finnmark.

– I et fredsperspektiv vil tunge norsk-russiske industriprosjekter være veldig bra, sa ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger etter at tildelingen ble kjent.

Helt nye områder

For første gang på over 20 år åpnes det for oljeleting i helt nye leteområder. Tre av ti nye utvinningstillatelser gjelder det nyåpnede området i Barentshavet utenfor Øst-Finnmark.

I den 23. konsesjonsrunden tilbyr Olje- og energidepartementet 13 selskaper andeler i til sammen 40 blokker fordelt på ti nye utvinningstillatelser.

– Helt nytt kapittel

– I dag starter et nytt kapittel i norsk petroleumsvirksomhet. For første gang på over 20 år skal vi utforske helt nye leteområder. Dette vil være med på å legge grunnlaget for lønnsomme arbeidsplasser og bidra til vekst og verdiskaping i Norge. Nå er det Nord-Norges tur til å skrive de neste kapitlene i det norske petroleumseventyret, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Fem av de 13 selskapene som får tilbud om andeler, får også operatørskap. Dette er Statoil, Capricorn Norge AS, Centrica Resources (Norge) AS, Det norske oljeselskap ASA og Lundin Norway AS.

Jublende glad

– Dette er startskuddet for flere ringvirkninger i nord. Denne tildelingen gir betydelige muligheter for verdiskaping, vekst og arbeidsplasser, sier direktør Kjell Giæver i det nordnorske Petro Arctic. Han tror man kan starte produksjon fra de nye områdene allerede før 2030.

Han viser til at ringvirkningene i nord øker i takt med aktiviteten til havs.

– Nå vil Øst-Finnmark få nyte godt av dette. Hammerfest vil styrke sin posisjon som petroleumsklynge i Barentshavet, og hele landsdelen er klare til å bidra til nasjonal verdiskaping, sier Giæver.

– Trist dag

Miljøbevegelsen jubler imidlertid ikke over onsdagens nyhet fra Oljedepartementet. Bellona-leder Frederic Hauge sier at dette er en trist dag, samtidig som Bellona har vunnet noen seire. Leting rundt Jan Mayen og Norskehavet var med i utlysningen av 23. konsesjonsrunde. Disse områdene er ikke med i tildelingen.

– Regjeringens tildeling av oljelisenser i Arktis bryter klart med samarbeidsavtalen mellom Regjeringen, KrF og Venstre. Tord Lien deler ut nye leteområder i et av verdens mest produktive og sårbare havmiljø. Dermed ofrer han iskanten og tar en enorm risiko, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Regjeringen tør ikke å ta konsekvensene av Parisavtalen. Det er åpenbart at skal vi begrense oss til 1,5 graders oppvarming slik vi er forpliktet til, vil det finnes olje- og gassressurser som ikke kan utvinnes, sier Hauge.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2