TERRORFORSVARER: Advokat Svein Holden, forsvareren til den 23 år gamle tsjetsjeneren, i Oslo tingrett onsdag formiddag der to menn er tiltalt for å ha sluttet seg til ekstremistgruppa IS og for å ha inngått terrorforbund.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TERRORFORSVARER: Advokat Svein Holden, forsvareren til den 23 år gamle tsjetsjeneren, i Oslo tingrett onsdag formiddag der to menn er tiltalt for å ha sluttet seg til ekstremistgruppa IS og for å ha inngått terrorforbund. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Terrortiltalt nekter å avsløre hvorfor han dro hjem fra Syria

OSLO TINGRETT (TV 2): Politiet fryktet at 23-åring hadde fått terroroppdrag fra IS, og gjennomførte storstilt hemmelig operasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den terrortiltalte 23-åringen hevder han dro til Syria etter å ha fått høre at det var hans plikt å hjelpe de sivile i nød.

Mannen kom til Norge fra Tsjetsjenia da han var 15, men er ikke norsk statsborger. Han bor i Fredrikstad, og var venn av avdøde Abu Aluevitsj Edelbijev (23), som ble drept i Syria i slutten av 2014.

Tok farvel med familien før han dro

Edelbijev dro til Syria før 23-åringen, og han hevder han ble sint da han hørte at kameraten hadde reist til det borgerkrigherjede landet. Det var også den avdøde fremmedkrigeren som ba ham komme ned. De snakket mye sammen om hvordan det var der nede, mens kameraten var i Syria.

– Jeg hadde aldri brydd meg om det før, men jeg ble engasjert etter hvert, sa 23-åringen fra vitneboksen.

Han bestemte seg for å reise sammen med en kamerat, og begynte å trene og spare penger. Men før han dro, besøkte han familien i Tsjetsjenia en siste gang.

– Det var i tilfelle jeg ikke kom tilbake. Jeg var forsiktig med å vise familien at jeg hadde forandret meg, så de ikke skulle mistenke meg, sa mannen.

Likevel oppdaget broren i Norge at han begynte å be oftere og var mindre med venner og på fest. Han fryktet at broren skulle forsøke å hindre ham i å reise.

Avdøde Abu Aluevitsj Edelbijev (t.h.) i Syria sammen med to andre, ukjente fremmedkrigere. 
Avdøde Abu Aluevitsj Edelbijev (t.h.) i Syria sammen med to andre, ukjente fremmedkrigere. 

Kunne ikke reise likevel

Kameraten han skulle reise med, kunne ikke reise da 23-åringen ville, fordi han måtte passe på en søster.

– Jeg sa at da reiser jeg alene, for jeg måtte gjøre det før broren min kom tilbake.

Derfor reiste han i august 2014 sammen med den andre tiltalte, en 46 år gammel norsk-pakistaner. De fikk beskjed om de kom til å tilbringe den første måneden i Syria på sharia-treningsleir, før de skulle en måned på militær treningsleir. I tillegg måtte de avlegge en ed til IS-lederne.

I Syria skilte de to etter hvert lag, og 46-åringen returnerte til Norge etter rundt en måned. 23-åringen ringte hjem til familien og fortalte at han hadde kommet frem til Syria.

– De fikk sjokk, de hadde ikke forventet det i det hele tatt. De ba meg komme hjem, men jeg sa at jeg kan ikke gjøre det med all urettferdigheten som foregår der nede, sa han i retten.

Nekter å si hvorfor han dro

23-åringens forsvarer, Svein Holden, har bedt om lukkede dører mens hans klient forklarer seg om hvorfor han dro fra Syria, og hva han sa til IS-lederen for å få dra hjem. De fikk ikke medhold i dette, og 23-åringen nekter derfor å fortelle om en episode der han fikk se noe grusomt.

– Der fikk jeg se noe jeg ikke vil forklare meg om mens pressen er her. Men det var noe som stred mot mitt bilde av islam, var det eneste 23-åringen ville si. Han har heller ikke forklart seg om dette i avhør.

Etter dette bestemte han seg for å dra hjem til Norge igjen, men han måtte gi en grunn til å dra. Hvis ikke ville ikke den lokale IS-sjefen gi ham lov. Denne grunnen nekter han også å fortelle om i retten, fordi pressen er tilstede.

Fryktet terroroppdrag

Da politiet tilfeldigvis oppdaget at 23-åringen var tilbake i Norge under en rutinekontroll, ble det iverksatt en stor hemmelig etterretningsoperasjon. PST fulgte da mannen med haukeblikk, i frykt for at han hadde fått i oppdrag fra IS å utføre en terroraksjon i Norge. Etter måneder med telefonavlytting, hemmelige videoopptak og sporing av mannens bevegelser, ble det avgjort at han ikke hadde terrorplaner.

Han ble pågrepet i fjor sommer, siktet for å ha deltatt i terrororganisasjonen IS. Han er nå også tiltalt for blant annet å ha inngått terrorforbund sammen med 46-åringen.