REKORD: Hele 119 Oslo-skoler skal delta i barnetoget på Karl Johan. Et av høydepunktene er å vinke til kongefamilien på slottsbalkongen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
REKORD: Hele 119 Oslo-skoler skal delta i barnetoget på Karl Johan. Et av høydepunktene er å vinke til kongefamilien på slottsbalkongen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Slik har Oslo forberedt sikkerheten før 17. mai

Rekordmange skoler skal delta i barnetoget i Oslo sentrum på nasjonaldagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagen før dagen forbereder både store og små seg til feiring av 17. mai.

I Oslo skal hele 119 skoler delta i det tradisjonsrike barnetoget, som går forbi kongefamilien på slottsballkongen.

Det er det høyeste antall deltakende skoler noen gang, og det er ikke tvil om at sikkerheten i hovedstaden er i fokus.

– Forberedt på det verste

Leder av 17. mai-komiteen i Oslo, Øystein Rikheim Sundelin (H) sier Oslo ikke er dimensjonert for så mange mennesker som det blir på 17. mai, men at det er gjort mange gode forberedelser.

– T-banestasjoner, butikker, gater og lyskryss er ikke dimensjonert for så mange personer som det er på 17. mai. Men alle involverte etater har gått gjennom ulike scenarier og tenkt på alt som kan skje. De er forberedt på det verste, også håper vi dagen blir den beste, sier Sundelin til TV 2.

Oslo-politiet opplyser til TV 2 at de har gjort grundig vurderinger av morgendagens arrangementer.

– Vi er veldig til stede på alle arrangementer på 17. mai. Vi er overbevist om at Oslo er en veldig trygg by på nasjonaldagen, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Finn Belle.

Og leder av 17. mai-komiteen mener forberedelsene har vært svært gode.

– Jeg føler meg veldig trygg på det arbeidet 17. mai-komiteen, offentlige etater og politiet har gjort. Det er den beste forberedelsen vi kan gjøre. Og jeg stoler på politiet og sikkerhetsvurderingene de gjør, sier Sundelin.

Han sier han håper alle som ønsker tar turen til Oslo sentrum for å delta i feiringen. Sundelin håper ingen lar seg stoppe av en eventuell frykt for terror.

– Da vinner de som vil skape denne frykten, og sånn kan og vil vi ikke ha det. Jeg er ikke redd for å gå først i det toget i morgen, og vi må stole på at de som skal ivareta sikkerheten vår gjør det, sier han.

– Hold i hånden

Tusenvis av barn og voksne vil fylle Oslo sentrums gater, og enkle forberedelser kan gjøre dagen enklere for mange.

– Glem parkering! Bruk kollektiv transport eller gå dit man skal. Hold de aller minste i hånden i sentrum, råder Sundelin.

Han oppfordrer også alle å avtale et fast møtested dersom man skulle komme bort fra hverandre.

– Ikke stol på mobiltelefon eller at man finner hverandre igjen. Hold hverandre godt i hånden i sentrum, sier han.

Barnetoget på Karl Johans gate vokser nærmest for hvert eneste år, og stadig flere skoler ønsker å delta i toget. Og leder av 17. mai-komiteen forsikrer at det er plass til alle.

– Byen vår vokser og det er plass til alle som vil gå i toget. Om det blir lenger så er det først og fremst kongefamilien som får en litt lengre dag, ler han.

I anledning kongeparets 25 år på tronen er det forberedt en ekstra markering på Slottsplassen, men hva det er, er fortsatt en overraskelse.