Nytt norsk funn kan ta knekken på diabetes

Ved NTNU har forskere gjort et medisinsk gjennombrudd i kampen mot diabetes type 2.

Forskere ved NTNU i Trondheim har gjort et gjennombrudd i sin forskning på en diabetesmedisin.

Ett hormon kan være løsningen

Det oppsiktsvekkende funnet startet med operasjoner av sykelige overvektige. Forskerne oppdaget at da de ble operert, så forsvant diabetes type 2.

Forskerne fant at ett bestemt hormon, PYY, et appetittreduserende hormon som produseres i kroppen, kan brukes i diabetesmedisin. Dyreforsøk viser at medisinen kan stoppe livsstilssykdommen diabetes type 2, som er en av verdens mest hurtigvoksende sykdommer.

Kinesisk forskerpar står bak

På laboratoriet gjorde forskerparet Duan Chen og Chun-mei Zhao et overraskende funn på rottene som har utviklet diabetes.

– Hvis vi kan gjøre noe for å hjelpe folk, så er det meningen med forskningen vår, sier det kinesiske paret som har jobbet i Trondheim i flere år.

Det kinesiske paret håper gjennombruddet snart kan bli en medisins redning for de syke.

Medisinen må prøves ut på mennesker først, men kan antakelig stoppe diabetes 2 og kan gjøre livet langt enklere for diabetikere.

Magnus Kringstad Olsen er doktorgradsstipendiat ved NTNU og jobber med forskerparet. Han mener funnet kan være med å bremse den skremmende utviklingen av sykdommen.

– Det er ganske revolusjonerende, for man tror jo at om 15 år er det 600 millioner mennesker som har diabetes 2 på verdensbasis, forteller Olsen.

En uløst gåte

Professor Gunnar Mellgren ved Haukeland universitetssykehus i Bergen har forsket på diabetes i mange år. Han mener forskningsresultatene i Trondheim er spennende.

– Dette er et spennende resultat fordi det har vært en gåte gjennom mange år hvorfor overvekstkirurgi fører til en forbedring av type 2 diabetes så kort tid etter gjennomført operasjon, sier Mellgren.

Diabetesforbundet er glad for at man prioriterer forskning på diabetes.

– Vi syntes det er veldig spennende å veldig interessant at det er et samarbeid mellom norske og internasjonale forskere. Man ser innenfor forskningen at det er det som kan frambringe nye resultater, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet.

Forskeren i Bergen understreker at det kan ta mange år før man har klar en medisin for å bli kvitt diabetes type 2.

– Det vil jo være snakk om noen få år i hvert fall, sier forskeren i Bergen.

Kosthold og aktivitet er like viktig

Marianne Nilsen har diabetes type 2. Seks ganger daglig må hun sette en sprøyte med insulin for å holde blodsukkeret mitt stabilt.

– Det hørtes ganske flott ut dette her, sier Nilsen når hun blir fortalt om det nye medisinske gjennombruddet.

Selv om én medisin kanskje ta knekken på sykdommen hennes i fremtiden, mener hun at det ikke må være en hvilepute for å fortsette å forebygge sykdommen.

– Jeg håper jo at jeg en dag bare kan ta én medisin også blir jeg frisk, men samtidig skal man ikke glemme at kosthold og trening er viktig for alle, sier Nilsen.