Dette bildet som al-Nusra-fronten publiserte på Twitter i april, viser krigere i den al-Qaida-tilknyttede gruppen før et angrep mot en landsby i Aleppo-provinsen. FOTO: AP / NTB scanpix
Dette bildet som al-Nusra-fronten publiserte på Twitter i april, viser krigere i den al-Qaida-tilknyttede gruppen før et angrep mot en landsby i Aleppo-provinsen. FOTO: AP / NTB scanpix Foto: Uncredited

Syrisk asylsøker (26) terrorsiktet

Mannen som kom til Norge i fjor høst, ble pågrepet på et asylmottak i Rogaland fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En syrisk asylsøker (26) er pågrepet på et asylmottak i Sør-Rogaland. Mannen erkjenner å ha vært medlem av al-Nusra-fronten, men nekter straffskyld, opplyser hans advokat til Dagbladet.

Ifølge Rogalands Avis ble 26-åringen pågrepet fredag morgen. Den syriske asylsøkeren skal fremstilles for varetektsfengsling i Stavanger tingrett mandag, skriver avisen.

Politiadvokat Anne Karoline Staff i PST bekrefter at det er pågrepet en person som er siktet etter straffelovens paragraf 147d.

– Jeg kan ikke kommentere siktelsen ut over dette. PST valgte å gå til pågripelse av mannen etter at retten ga sin tilslutning til at vi kunne foreta en ransaking hos ham, sier Staff til NTB.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil begjære mannen fengslet for fire uker. 26-åringen var i avhør hele fredag. Pågripelsen skal ha skjedd uten dramatikk.

– Foranledningen til pågripelsen er ukjent, og han ble pågrepet fredag morgen, bekrefter advokat Niels-Christian Schelver Petersen til TV 2.

Petersen sier at hans klient er samarbeidsvillig, og har forklart seg grundig i avhør om deltakelse i en eller flere terrororganisasjoner. Den siste terrorgruppen han skal ha vært tilknyttet, er al-Nusra-fronten, sier advokaten. Petersen tidfester klientens deltakelse i al-Nusra-fronten til 2015, samme år som 26-åringen kom til Norge.

– Han kom hit med sin mindreårige bror høsten 2015. Broren er tatt hånd om av mottaket og barnevernet, sier Petersen til TV 2.

26-åringen ønsker ifølge sin advokat å forklare seg utførlig i fengslingsmøtet om hvorfor han er uenig i siktelsen. Til politiet har han angivelig forklart at han sluttet seg til den al-Qaida-allierte al-Nusra-fronten fordi han ville slåss mot Assad-regimet.