VERDT 29 MILLIONER: Disse dopingmidlene som ble beslaglagt i desember i fjor, anslås å ha en gateverdi på rundt 29 millioner kroner. (Foto: Politiet) 
VERDT 29 MILLIONER: Disse dopingmidlene som ble beslaglagt i desember i fjor, anslås å ha en gateverdi på rundt 29 millioner kroner. (Foto: Politiet) 

Anundsen: – Politiet er avhengig av folks tillit

Fire politiansatte er mistenkt for å ha kjøpt uvlovlige preparater fra det som omtales som Norges mest omfattende dopingnettverk.

Onsdag fortalte TV 2 om politiaksjonen som har fått navnet «Operasjon Stormfall».

Fra basen i Øvre Eiker har det kriminelle nettverket solgt ulovlige dopingmidler, blant annet anabole steroider og veksthormoner, til kroppsbyggermiljøet. Politiet har beslaglagt preparater til en verdi av anslagsvis 29 millioner kroner.

Nettverket har forgreininger til hele landet og et titalls personer er pågrepet.

Blant de pågrepne er fire ansatte i politiet. De er mistenkt for å ha kjøpt dopingmidler av nettverket. En av dem er en operativ tjenestemann i Oslo politidistrikt, som nå er suspendert.

– Kan få alvorlige konsekvenser

Justisminister Anders Anundsen sier han er glad for at politiet har avslørt dopingligaen.

– Det er flott at politiet jobber med dopingsaker. Dette er saker som kan få alvorlige konsekvenser for brukerne og det er store penger i omløp, sier Anundsen til TV 2.

ALVORLIG: Anders Anundsen sier det er alvorlig dersom de fire politiansatte blir dømt for å ha kjøpt og brukt ulovlige preparater. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)
ALVORLIG: Anders Anundsen sier det er alvorlig dersom de fire politiansatte blir dømt for å ha kjøpt og brukt ulovlige preparater. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix) Foto: Pedersen, Terje

– Fire politiansatte er under etterforskning. Hva tenker du om det?

– Politifolk som mistenkes for kriminalitet skal etterforskes på samme måte som alle andres som mistenkes for å ha begått kriminalitet.

Er avhengig av tillit

Anundsen mener det er alvorlig om politifolk blir dømt for å ha kjøpt og brukt dopingmidler.

– Hvis etterforskningen og senere behandling i rettsapparatet viser at de har brutt loven, er det selvfølgelig alvorlig. Vi har store forventninger til at de som jobber i politiet forvalter tilliten samfunnet gir dem på en skikkelig måte, sier Anundsen.

Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund, vil avvente politiets etterforskning før han trekker noen slutninger.

– Vi har stor tillit til at politiet vil avdekke de faktiske forholdene i denne saken. Hvis det viser seg at politifolk har kjøpt ulovlige preparater, er det selvfølgelig ikke bra, sier Bolstad til TV 2.

9 av 11 ble dopingtatt

Det er store variasjoner i hvordan de ulike politidistriktene prioriterer dopingsaker. Politiet i Rogaland har systematisert voldsstatistikken for Stavanger og Sandnes.

Konklusjonen viser at en stor overvekt av voldssakene begås av gjerningsmenn som allerede er kjent for politiet på grunn av dopingkriminalitet. Derfor har distriktet prioritert dopingsaker høyt.

I 2013 ble kjøp, besittelse og bruk av doping kriminalisert. Likevel blir over 90 prosent av alle dopingsakene som opprettes etter at Tolletaten har funnet dopingmidler i postforsendelser, henlagt av politiet.

Tall fra NM i kroppsbygging og fitness i Oslo i september i fjor, viser at ni av 11 av deltakere ble dopingtatt.