ANNONSE: På dopingforumet RoidBoard ble brukere oppfordret til å ta kontakt for å bli selgere. På samme side selges Anabole Androgene Steroider (AAS) helt åpenlyst. Foto: Skjermdump.
ANNONSE: På dopingforumet RoidBoard ble brukere oppfordret til å ta kontakt for å bli selgere. På samme side selges Anabole Androgene Steroider (AAS) helt åpenlyst. Foto: Skjermdump.

Slik rekrutterte dopingligaen selgere på steroide-nettside

På en av nettsidene som Norges største dopingliga solgte dopingmidler gjennom, ligger det åpne oppfordringer om å melde seg som nye selgere i det kriminelle nettverket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Dette forumet er laget for diskusjon om trening og anabole steroider», heter det i beskrivelsen av forumsiden Roidboard, en av de to viktigste nettsidene for salg og kjøp av dopingmidler i Norge inntil bakmennene ble tatt i en omfattende politiinnsats det siste halvåret.

På det andre viktigste nettstedet for omsetting av doping, Hushboard, advares brukerne mot kontakt med politiet.

«Hushboard.com er et forum for folk med interesse for trening og anabole steroider», heter det på denne nettsidens velkomstside.

I et toppbanner, som fremdeles ligger ute på nettsidene, etterlyser drifterne av siden nye selgere av dopingmidler.

KLAR TALE: Hushboard legger ikke skjul på at anabole steroider er sentralt for forumets aktivitet. Foto: Skjermdump.
KLAR TALE: Hushboard legger ikke skjul på at anabole steroider er sentralt for forumets aktivitet. Foto: Skjermdump.

Som kontakt oppgis en e-postadresse opprettet på en kryptert mailserver.

– Disse sidene har vært alfa og omega. All kommunikasjon går her, og hvis de har hatt bruk for flere selgere eller til andre oppgaver som skal gjøres, har de lagt ut annonser på nettsiden, fortalte etterforsker Espen Lervåg til TV 2 i forbindelse med etterforskningen.

FORUM FOR SALG: Hushboard har forumer på både norsk, svensk og finsk. Foto: Skjermdump.
FORUM FOR SALG: Hushboard har forumer på både norsk, svensk og finsk. Foto: Skjermdump.

Mer enn 1000 personer er nå registret som brukere på Roidboard, der selgere og kjøpere av doping i lang tid har avtalt handler.

På forumene tilbys nye aktører blant annet hjelp med IKT-løsninger for å kunne delta i omsetningen av dopingmidler.

Kryptert mail

TV 2 kunne onsdag kveld fortelle at politiet i den såkalte «Operasjon Stormfall», har avslørt et landsomfattende nettverk av ulovlig salg av dopingmidler.

Ved hjelp av den krypterte mailtjenesten Countermail har dopingmidler og millioner av kroner byttet hender via postforsendelser og fysisk transport fra blant annet et hovedlager i Øvre Eiker.

Der gjorde politiet norgeshistoriens største dopingbeslag i desember, da preparater for rundt 29 millioner kroner ble funnet i et lokale som var organisert som et plukklager.

– De har fungert som rene nettbutikker og sendt til hele landet, fortalte lensmann Stig Rønneberg i Øvre Eiker, til TV 2 onsdag.

Fem hovedmenn styrte liga

Et titalls personer er det siste året avslørt i å tilhøre en godt organisert liga som smugler, produserer og selger dopingmidler til flere hundre personer over hele Norge.

Politikilder bekrefter at dette i all hovedsak har skjedd gjennom Roidboard og Hushboard, og noen av enkeltbestilingene har verdi på over 150.000 kroner hver.

Disse kundene har trolig operert som lokale «franchisetakere» som har videresolgt dopingmidlene i kroppsbyggermiljøer i hele Norge.

– Politiet har pågrepet en rekke personer i saken, både selgere, underselgere, lagermenn og transportører, skrev lensmann i Øvre Eiker i en pressemelding som ble sendt ut etter TV 2s avsløring onsdag kveld.

TV 2 har opplysninger om at fem menn anses å være hovedmennene i ligaen, og at disse gjennom en intrikat forretningsmodell har styrt hvilke varer som kan selges av hvem og blant annet satt prisnivået.

To av hovedmennene er fra Østlandet, mens de tre andre har tilhold på Vestlandet.

Politiansatte involvert

TV 2 meldte onsdag at fire politiansatte kjøpte dop fra dopingnettverket som nå er avslørt.

Visepolitimester Gunnar Fløystad i Bergen bekrefter torsdag overfor Bergens Tidende at en politiansatt ved gamle Hordaland politidistrikt er under etterforskning i saken.

– Vi har kontaktet statsadvokaten og bedt om at et annet politidistrikt etterforsker saken, sier Fløystad til avisen.

I går bekreftet pressesjef i Oslo-politiet, Unni Grøndahl, at en tjenestemann fra Oslo politidistrikt er suspendert i forbindelse med saken.

Diskuterte mediedekningen på forum

Aktiviteten på Hushboard er etter politiets opprulling nærmest lik null med tanke på dopingomsetting i Norge.

På Roidboard pågikk det onsdag kveld diskusjoner om mediedekningen og de digitale kundelistene politiet nå bruker i den videre etterforskningen av kjøpere og selgere av dopingmidler over hele Norge.

«Politiet banker nok på døra til noen av kjøperne ganske snart», skriver en bruker på Hushboards forum.

Etter at nyheten om dopingligaen kom onsdag kveld, diskuterer brukere blant annet hvordan de nå vil forsøke å slette spor etter bestillinger ved å «renske innboksen».

Flere salgstråder har blitt slettet også i løpet av torsdag.

– Kjøpere som har benyttet seg av dette nettverket bør være redde for at politiet skal følge opp også deres saker, advarer lensmann Rønneberg.