Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til sammen rundt 600 norske dommere skal på seminar for å få opplæring i en ny veileder for domstolene i foreldretvister.

Økning i barnesaker

Dommer i Oslo tingrett, Rikke Lassen, sier domstolene har sett en økning antall saker etter barneloven.

– De utgjør nå 16 prosent av alle de sivile sakene for alle domstolene i landet. Vi mener de er svært viktige og det er derfor vi satser så tungt på dem, sier hun.

Men de siste dagene har flere kommet med krass kritikk av domstolenes kompetanse i saker der barn kan være utsatt for vold eller overgrep fra en av foreldrene.

Barneadvokatene Thea Totland, Cecilia Dinardi og Hege Salomon frykter barn kan ende opp med å måtte bo hos foreldre som utøver vold eller misbruker barna sine.

Også leder i Stine Sofie Stiftelse har kritisk:

– Det er mange foreldre som vurderer om de i det hele tatt tør å gå til domstolen og det skjønner jeg godt, for det er et lotteri, sa hun til TV 2.

Kan ikke garantere

Tingrettsdommer Lassen reagerer på kritikken:

– Vi tar de påstandene som er fremsatt med det største alvor, og det er veldig problematisk hvis denne typen påstander gir mistillit til domstolene. Det gavner ikke barna, sier hun.

Hun understreker at det satses på en kvalitetsheving i domstolene som skal beskytte barn mot risiko for vold og overgrep. I løpet av året vil landets rundt 600 dommere få presentert en ny nasjonal veiledning.

– Der er det understreket at dommeren har ansvaret for at saken er bredt opplyst og undersøkt, og det gir beskyttelse for barn mot en reell risiko. Om blir barn utsatt for vold og overgrep fra foreldre? Det kan jeg ikke garantere, men det jeg kan garantere er at ingen norske dommere tar slike valg for barn med vitende eller forståelse om at barnet kan utsettes for slikt, sier hun.