Sara (13) og hunden Aqua forvillet seg inn på toget – nå hylles konduktøren

HEGGEDAL (TV 2): Togkonduktør Ulrika Edin hjalp Sara (13) av toget, og ringte faren hennes for å varsle hvor datteren var.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var torsdag ettermiddag, forrige uke, at familien fra Heggedal i Asker fikk uventet hjelp.

Sara (13) har Downs syndrom, og når hun går tur med favoritthunden Aqua (11), er det alltid i følge med mamma eller pappa.

Men denne ettermiddagen, mens familien arbeidet i hagen, gikk Sara og Aqua på tur alene.

Og de gikk mye lenger enn de skulle.

– Jeg vet ikke helt hvorfor jeg gjorde det. Vi går jo alltid på tur sammen, forteller Sara til TV 2.

Pappa, Thomas Vedeler, oppdaget plutselig at Sara var borte.

– Jeg skulle kjøre den mellomste datteren min i en bursdag da konen min spurte meg hvor Sara var. Hun var ikke lenger i hagen, og jeg begynte å kjøre rundt for å lete etter henne, forteller pappa Thomas Vedeler til TV 2.

Sara og Aqua, uten bånd, hadde gått over to kilometer – helt til Heggedal stasjon. Der gikk de begge to på toget mot Oslo, uten at noen i familien ante hva de holdt på med.

Sjokkert pappa

Konduktør på toget, Ulrika Edin, bet seg raskt merke i at Sara var alene.

TRYGT TILBAKE: Sara og hunden Aqua forvillet seg på toget til Oslo, uten at familien ante hvor de var. Foto: Kaja Kirkerud/ TV 2
TRYGT TILBAKE: Sara og hunden Aqua forvillet seg på toget til Oslo, uten at familien ante hvor de var. Foto: Kaja Kirkerud/ TV 2

– På Heggedal stasjon kom den lille jenta og hunden. Hun satt seg alene, og jeg skjønte fort at hun ikke reiste med noen andre, forteller Ulrika Edin til TV 2.

Konduktøren spurte Sara om faren hennes visste hvor hun var.

– Hun sa han nok ikke helt visste at hun var på tur. Da spurte jeg hva faren hennes het, for jeg ville gjerne snakke med ham for å sjekke, sier Edin.

En annen dame på toget satt seg ved Sara, mens Ulrika ringte 1881 for å få tak i pappa Thomas. Hun ville gjerne varsle familien hvor Sara befant seg.

Det var Budstikka som først omtalte saken.

På Asker stasjon bestemte konduktøren seg for å gå av toget med Sara, for å vente på faren. Togtider og mulig forsinkelser betydde ingen verdens ting.

– Da jeg fikk tak i ham ble han nok litt sjokkert. Han var like i nærheten og kom rett til Asker stasjon for å hente Sara, sier Ulrika.

Lett å gå forbi

Pappa Thomas sier han nesten ikke rakk å bli redd før Ulrika ringte ham.

DET ENESTE RETTE: Ulrika Edin fulgte Sara av toget og ringte faren hennes. I etterkant har hun fått mange positive tilbakemeldinger fra kolleger og andre. Foto: Truls Heilo / TV 2
DET ENESTE RETTE: Ulrika Edin fulgte Sara av toget og ringte faren hennes. I etterkant har hun fått mange positive tilbakemeldinger fra kolleger og andre. Foto: Truls Heilo / TV 2

– Det Ulrika gjorde var fantastisk. Hun var våken nok til å se at dette ikke stemte. Det er veldig lett å gå forbi, men det gjorde ikke hun, sier Thomas.

Han mener Ulrika er en ekte hverdagshelt.

– Det er bedre å spørre én gang for mye enn én gang for lite. Hva hadde skjedd hvis Sara og Aqua hadde havnet i Oslo? Utrolig bra at hun gjorde det hun gjorde. Jeg har nesten ikke ord for det, sier en rørt pappa.

Tirsdag møtte Sara og Thomas deres heltinne, og 13-åringen fikk overrakt blomster til Ulrika.

– Jeg fikk gitt henne en god klem, og sagt hvor bra det hun gjorde var. Konsekvensene av å ikke gjøre det kunne vært store, sier Thomas.

Heltehistorie

Aqua og Sara har vært bestevenner i mange år, og Aqua følger Sara hvor enn hun går. Den noe uventede togturen endte heldigvis godt.

Noen dager etter hendelsen hadde familien et stort behov for å uttrykke takknemlighet overfor konduktøren og NSB.

På få dager har Facebook-innlegget til Thomas spredt seg, og hyllesten hans er nå delt over 2400 ganger.

– Det jo ofte veldig fokus på sørgelige og tragiske nyheter. Det er veldig deilig at det er hverdagshelter, og det engasjerer. Folk har lyst til å høre de historiene, og se at det er folk som bryr seg, sier Thomas.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook