Det er stor stas for unge å få være med russen i russebussene. Dette bildet er fra russebusskåringen i Asker i 2013.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Det er stor stas for unge å få være med russen i russebussene. Dette bildet er fra russebusskåringen i Asker i 2013. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Mindreårige betaler i dyre dommer for å feste med russen

Betaler opp til 1800 kroner for å få lov til å være med på rulling med russebussene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere steder i landet kommer det inn mange klager på bråkete russ, og politiet har både bortvist og avskiltet russebusser.

Men i Asker og Bærum mener de årets russ oppfører seg bedre enn på lenge.

Et skår i gleden er likevel at mindreårige får lov til å være med russen på såkalt «rulling».

1800 kroner

Ole Magnus Jensen er politioverbetjent og forebyggende koordinator i Asker og Bærum.

Han forklarer at det er ulike grunner til at mindreårige inviteres med på rulling med russebusser. En av årsakene er ren og skjær profitt.

– Det er ofte yngre søsken, eller at noen lyver på alderen, men et motiv er også profitt. Det at man rett og slett tjener penger på såkalte rullepass, sier Jensen.

Mindreåringe betaler opp til 1800 kroner for å få feste med russen

– Vi har fått informasjon om at det koster opp til 1800 kroner kvelden å være med.

Opplever sexpress

Det er flest unge jenter som betaler for å være med russen. De fleste jentene er 16-17 år gamle, men politiet har funnet jenter så unge som 14 år med på russebussene.

– De som er med forventer å være med på utagerende og grenseløs festing i form at store mengder alkohol. Enkelte vil nok også oppleve en form for sexpress, sier Jensen.

– Noen kan nok føle at de skylder noe hvis de har vært så «heldig» å få lov til å være med å rulle en kveld. Det kan gjøre at de blir med på ting de ellers ikke ville vært med på, sier han.

Foreldrene til ungdommene vet ikke alltid hva deres håpefulle er med på.

– Når det gjelder de yngste kan vi si at de aller fleste har sneket seg ut hjemmefra, eller sagt til foreldrene at de skal overnatta hos venner.

– Hold dere unna!

Hvis politiet finner mindreårige i russebusser tar de kontakt med foreldrene. Det er imidlertid ikke alltid de får tak i dem.

– Noen svarer ikke telefon fordi de tror barna deres ligger hjemme og sover i sengen sin. Andre er ikke tilgjengelig, sier Jesen.

Da må politiet kjøre hjem rusede, mindreårige som har vært ute og rullet med russen.

Politiets klare råd er at mindreårige holder seg unna russebussene.

– Russebusser er ikke et sted for mindreårige å være. Punktum, sier Jensen.

Dyrt å drive bussen

PR-sjef i russens hovedstyre i Oslo og Akershus, Henriette Dillingøen, sier til TV 2 at busser har med både medruss, yngre og eldre venner på rulling.

– Det er ikke alle busser som tar seg betalt for rulling, men grunnen til at noen gjør det er nok fordi det er svært dyrt å drive russebussen. Det koset mye å være med på buss, og da er også greit å ta betalt for de ønsker å være med noen av dagene, sier Dillingøen.

Hun sier det er vanlig å sette opp en fast pris som gjelder for både medruss og andre som ønsker å rulle.

– De tar nok samme pris, uansett alder på den som er med på rulling. Dette handler ikke om å utnytte unge, sier Dillingøen.