Man blir ikke testet for mykoplasma hvis man ikke ber spesielt om det. Sykdommen er ikke spesielt kjent, og minner om klamydia i både smittemåte og symptomer. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Man blir ikke testet for mykoplasma hvis man ikke ber spesielt om det. Sykdommen er ikke spesielt kjent, og minner om klamydia i både smittemåte og symptomer. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

skjult, Smittsom og smertefull:

Ingen vet hvor mange som er smittet av kjønnssykdommen

Sykdommen er ukjent for de fleste av oss, den er seksuelt overførbar og kan føre til smerter og i verste fall sterilitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mykoplasma er en seksuelt overførbar infeksjonssykdom forårsaket av bakterien Mycoplasma genitalium.

Lite kunnskap

– Mykoplasma er på mange måter lik klamydia med lignende symptomer, sier medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og Samfunn, Marius Johansen, til TV 2.

I motsetning til den mer kjente kjønnssykdommen klamydia, er det relativt lite kunnskap om mykoplasma, og den er vanskeligere å behandle.

– Det er relativt kort tid siden vi begynte å teste for sykdommen, og det er ikke alle laboratorier i Norge som tilbyr testing. Ingen vet hvor mange som er smittet, og man er usikker på hvor smittsom sykdommen er, sier Johansen.

Sex og Samfunn i Oslo har imidlertid to forskningsprosjekter på gang som gir mer kunnskap om sykdommen.

Magnus Johansen er medisinskfaglig ansvarlig lege hos Sex og samliv i Oslo.
Magnus Johansen er medisinskfaglig ansvarlig lege hos Sex og samliv i Oslo.

Symptomer

I likhet med klamydia kan det ta lang tid før man utvikler symptomer, og mange smittede får ikke symptomer i det hele tatt. Man kan likevel smitte andre ved ubeskyttet sex.

Hvis sykdommen går ubehandlet kan den spre seg til livmor og eggledere hos kvinner, og testikler og bitestikler hos menn.

– Dette kan i verste fall kan føre til nedsatt evne til å få barn hos kvinner. Sammenhengen mellom sykdommen og nedsatt befruktningsevne hos menn er noe mer usikkert, sier Johansen.

De vanligste plagene for kvinner er svie ved urinering, utflod, blødninger utenom menstruasjon, smerter ved samleie og kløe eller svie i skjeden.

Menn opplever ofte svie eller kløe i urinrøret. Utflod, kløe, sår eller utslett under forhud, penishodet eller i endetarmsåpningen. Symptomene kan forveksles med klamydiasymptomer, som er den vanligste kjønnssykdommen i Norge.

6,7 prosent smittet

Sex og samfunn har testet 12619 personer for klamydia i 2015. av disse hadde 1401 positive prøver. Med andre ord var 11,1 prosent av de som testet seg smittet med klamydia.

Nesten alle i dette utvalget, 12398 personer, ble testet for mykoplasma samtidig, og 6,7 prosent testet positivt.

– Vi håper forskningen skal gi svar på om det er noen forskjeller på symptomene mellom klamydia og mykoplasma.

En forskjell mellom de to kjønnsykdommene er at klamydia er lett å behandle, mens mykoplama kan være gjenstridig. Bakterien er ofte resistent mot den vanligste antibiotikakuren.

Resistens

– Ved behandling av klamydia har den vanligste kuren effekt på 98 til 100 prosent av tilfellene. Til sammenligning vil om lag 30 prosent av de som er smittet med mykoplasma ikke ha effekt av den kuren vi tester i første omgang.

– Pasienten må testes igjen etter fire uker, for å sjekke at bakterien er borte. Er den ikke det, får pasienten ny kur, og da blir nær 100% friske.

I denne perioden er det viktig å bruke kondom for å unngå ny smitte eller såkalt «pingpong-smitte» hvis man er i et parforhold der begge har bakterien og kan smitte hverandre fram og tilbake.

Risiko ved endetarmssmitte

Legen sier det de er spesielt bekymret for, er at mykoplasma også kan smitte analt. En infeksjon i endetarmen kan gjøre at man blir mer utsatt for en eventuell hiv-smitte.

Folkehelseinstituttet anbefaler ikke en allmenn testing av mykoplasma, og testing og medisiner er vanligvis ikke gratis.

Sex og Samliv tester og gir førstegangskur gratis som del av forskningsprosjektene.

Sex og samfunn er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse. Senterets klinikk er gratis og åpen for alle opp til og med 25 år. Det er også mulig å kontakte klinikken anonymt via en chattjeneste.