Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver uke får Ada Sofie Austegard i Stine Sofies Stiftelse nye saker der barn utsettes for overgrep fra en av foreldrene.

Barna blir ofte ikke hørt av domstolene, sier hun.

Slår alarm

Søndag fortalte TV 2 om flere av Norges fremste eksperter på barnerett som mener domstolene har for lite kompetanse i saker som handler om vold og overgrep mot barn.

Manglende kompetanse fører til at barn ikke blir trodd i retten, dermed blir barna boende hos foreldre som misbruker dem, mener ekspertene.

– Jeg kjenner mange sånne saker. Det er for vanlig etter mitt syn, sier advokat Thea Totland som er spesialist på barns rettigheter. Hun arbeider bare med saker som handler om barn.

– Et lotteri

Austegard har i 15 år jobbet for å hjelpe barn som er utsatt for vold og overgrep.

– Mange foreldre vurderer om de i det hele tatt skal gå til domstolene. Det skjønner jeg godt, for det er et lotteri, sier hun til TV 2.

Hun mener domstolene ikke lytter nok til barn som forteller at en av foreldrene er overgriper.

– Hva om det viser seg at barnet blir utsatt for overgrep av den personen som den norske domstol har sagt at du skal være sammen med. Hvem er da skyld i nye overgrep mot det barnet? Det er den norske domstol, sier Austegard til TV 2.

Vanskelige saker

I 2015 ble 4650 tusen norske barn avhørt på Barnehusene i Norge. Der gjennomføres tilrettelagte avhør av barn man mistenker er utsatt for vold eller seksuelle overgrep.

Lederen i dommerforeningen, Ingjerd Thune, erkjenner at dette er vanskelige saker.

– Ofte er det slik at den ene parten har mistanke om at det foregår vold eller overgrep, og den andre parten benekter det. Det betyr at det er vanskelige saker å behandle, sier hun.

Hun mener likevel at domstolene kommer frem til riktige beslutninger, blant annet fordi retten har sakkyndige til å hjelpe seg.