Så mye har nødinnkvartering av asylsøkere kostet Norge

– Vi visste ikke at det ville ta av på denne måten, sier UDI om asylstrømmen.

ASYLMOTTAK: Smiths Venners gigantanlegg, Brunstad Konferansesenter, i Stokke i Vestfold var et av stedene som ble brukt som midlertidig asylmottak. Foto :Berit Roald / NTB SCANPIX .
ASYLMOTTAK: Smiths Venners gigantanlegg, Brunstad Konferansesenter, i Stokke i Vestfold var et av stedene som ble brukt som midlertidig asylmottak. Foto :Berit Roald / NTB SCANPIX . Foto: Roald, Berit

Staten vil ha betalt nærmere 1,6 milliarder kroner for akuttinnkvartering av asylsøkere når siste sengeplassavtale utløper i juni.

– Dette var en løsning som var tilgjengelig i den situasjonen som oppsto, og var ikke et konsept vi hadde planlagt på forhånd. Vi visste ikke at det ville ta av som det gjorde, oppsummerer direktør Christine Wilberg i UDIs region- og mottaksavdeling til Aftenposten.

Den totale prisen for akuttovernattingen vil nærme seg 1,6 milliarder kroner 30. juni, når siste sengeplassavtale utløper, viser avisens oversikt.

Da vil UDI i perioden fra 31. august i fjor til 30. juni i år ha leid 19.308 sengeplasser på campingplasser, konferansesentre og hoteller. På 120 overnattingssteder rundt om i landet er det betalt for til sammen over 2 millioner overnattingsdøgn, hvor prisen varierer fra 387 kroner til 1.000 kroner.

I tillegg kom 81 millioner i hotellutgifter for uregistrerte asylsøkere, som måtte vente på registrering hos Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen.

Da man forsto at det ville komme flere asylsøkere enn svingningene man hadde opplevd tidligere, begynte UDI å foreta direktekjøp av ekstraplasser ved eksisterende mottak. Men allerede sent i august var transittmottakene fulle. (©NTB)