BEKLAGER: Den unge mannen som har sjikanert familien til Daniel og Simen sier til TV 2 at han angrer og er trist over det han har gjort. Foto: Privat
BEKLAGER: Den unge mannen som har sjikanert familien til Daniel og Simen sier til TV 2 at han angrer og er trist over det han har gjort. Foto: Privat

Mannen (18) som hetset Simen og Daniel ber om unnskyldning

– Jeg kjenner det langt inni meg at jeg angrer. Det var teit og jeg ønsker at jeg aldri hadde gjort det, sier netthateren til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har fortalt om Simen (14) og Daniel (12) fra Bamble i Telemark som tok et oppgjør med nettmobbing i en video på YouTube.

Klikk her for å se videoen! (ekstern lenke)

Etter at de fortalte om hetsen på God Morgen Norge, ble de kontaktet av en ung mann som sjikanerte dem på det groveste per telefon.

Mannen ringte over 20 ganger samme kveld som guttene og pappaen deres Bjørn Gunnar Andersen hadde vært på TV 2.

– Idet jeg tar telefonen første gang, så spør en ung mann i andre enden om det var vi som hadde vært på TV i dag. Da jeg svarer ja, begynner han bare å le. Så spør han hvordan i helvete jeg klarer å få to så stygge barn? Når jeg først får en, bør vel det holde, fortalte pappa Bjørn Gunnar til TV 2 tidligere.

Opplevelsen var så skremmende at familien valgte å anmelde forholdet.

Netthateren hater sin egen oppførsel

Lørdag kontaktet TV 2 mannen. Han ønsket ikke å snakke med journalister og kommuniserte bare per sms.

Etter å ha lest saken på tv2.no søndag om hvordan familien til Simen og Daniel opplevde telefonterroren han utsatte dem for, har 18-åringen ombestemt seg.

Nå vil han be om unnskyldning.

Jeg syns det er tragisk gjort av meg. Det var teit og jeg angrer.
Netthateren til TV 2

– Jeg syns det er tragisk gjort av meg, så jeg angrer egentlig ganske mye. Jeg kjenner det langt inni meg. Det var teit og jeg skulle aldri gjort det, sier mannen på telefon.

Han ønsker å være anonym fordi han er redd for represalier hvis identiteten hans blir kjent.

Vet ikke hvorfor han hetset

Simen og Daniel har den alvorlige diagnosen «Duchenne», en arvelig sykdom som fører til at musklene i kroppen gradvis svekkes. Til daglig er de avhengig av rullestol, men på nettet kan de være som alle andre ungdommer.

Det var disse brødrene 18-åringen valgte å netthetse på det groveste, både i kommentarfeltet under flere av videoer de hadde laget og etter hvert direkte på telefon med brødrenes pappa.

På spørsmål om hvorfor han valgte Simen og Daniel som offer for hetsen, har han ikke noe godt svar.

– Jeg så mobbevideoen deres og et par andre filmer, og tenkte på impuls at det kunne være kjekt å kødde litt med dem. Men så gikk det litt langt, sier 18-åringen.

– Hva var tanken bak?

– Det var ikke noen tanker bak, det bare skjedde helt på impuls. Jeg visste at de ville bli såra, men der og da tenkte jeg ikke over det.

Alle de hatefulle innleggene hans er fjernet av YouTube.

Mener han har lært

Men den unge mannen gikk enda lengre. Han ringte faren til guttene om kvelden, etter at han hadde sett dem på TV.

Jeg føler meg ensom og vil ha oppmerksomhet.
Netthateren til TV 2

– Jeg begynte å le til å begynne med da han tok telefonen. Mens jeg lo vurderte jeg om jeg skulle legge på. Jeg burde absolutt ha lagt på, eller jeg burde ikke ringt en gang. Det var veldig dumt gjort, sier den unge mannen.

Han mener selv han har lært.

– Jeg tror ikke jeg kommer til å gjøre noe slikt igjen, at jeg ikke kommer til å plage noen mer. Når jeg ser tilbake på det så følte jeg meg trist da jeg gjorde det.

Nettmobbere risikerer fengselstraff

Han hevder at det er første gang han har gått så langt som å ringe ofrene sine.

Denne gangen kan det få konsekvenser. Politiet bekrefter at de etterforsker saken.

Ifølge politiet i Telemark kan sjikane og netthets komme inn under straffelovens § 266 om hensynsløs adferd, som har en strafferamme med fengsel i inntil to år.

Mannen innrømmer at han er bekymret for en straffereaksjon fra myndighetene.

Er ensom og mye på nettet

Til tross for at det skal være første gang han har ringt opp ofrene sine, er det ikke første gang mannen har mobbet andre over nettet.

Han forteller at han ofte legger igjen negative kommentarer under andres filmer, og at han pleier å «dislike» andres filmer.

– Jeg har gjort det for å gi dem negativ respons, for å si at «du er ikke velkommen her.»

– Føler du deg bedre da?

– Nei, jeg gjør jo ikke det. Jeg føler meg trist. For å være ærlig så tror jeg at jeg gjør det fordi det skjer altfor lite i livet mitt. Så får jeg lyst til at noe skal skje, og så skriver jeg kommentarer.

Han forteller at han går på skole og har venner, men at han ofte sitter hjemme alene foran datamaskinen.

Jeg ville blitt glad over å få en telefon fra ham.
Bjørn Gunnar Andersen, far til Simen og Daniel

– Jeg føler meg ensom og vil ha oppmerksomhet, innrømmer han.

Vurderer å ringe familien igjen

Han vurderer om han skal ringe faren til Simen og Daniel og be om unnskyldning.

– Jeg trodde aldri saken skulle bli så stor da jeg skrev kommentarene. Jeg trodde bare det kom til å bli liggende. Men nå vil jeg gå ut offentlig og si unnskyld, for å forhindre at dette skal bli en kjempesak, sier han.

Bjørn Gunnar Andersen er veldig glad for at telefonterroristen angrer.

– Det syns jeg er veldig flott! Jeg ville blitt glad for å få en sånn telefon fra ham, sier han.

Bekymret for ensomme mobbeoffer

Han mener folk må stå opp mot nettmobbing.

– I familien har vi snakket om at det sikkert er folk som har større problemer enn oss som gjør slike ting. Men jeg skal være ærlig å si at der og da gjør det like vondt, selv om jeg vet innerst inne at den personen som gjør det egentlig ikke har lyst til å være sånn, sier Andersen.

Mest bekymret er han for alle dem som ikke klarer å være sterke i møte med mobberne.

– For enkelte kan nettmobbing få fatale konsekvenser. Vi har sett mange situasjoner i nyhetene hvor det har gått galt, så dette er et samfunnsproblem, sier han.