Kim trekker seg på atomtrusler: – Vil bruke atomvåpen kun om vår suverenitet trues

Nord-Koreas leder Kim Jong-un uttalte på helgens partikongress at landet kun vil bruke atomvåpen dersom dets suverenitet trues av en annen atommakt.

TALER: Kim Jong-un åpnet partikongressen fredag. FOTO: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS/STR/NORD-KOREA
TALER: Kim Jong-un åpnet partikongressen fredag. FOTO: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS/STR/NORD-KOREA Foto: Str

Det er det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA som gjengir Kims uttalelser fra kongressen i kommunistpartiet, som arrangeres for første gang siden 1980.

– Som en ansvarlig atomvåpenstat, vil vår republikk ikke bruke atomvåpen så sant det ikke blir gjort inngrep mot vår suverenitet fra aggressive, fiendtlige styrker med atomvåpen, sa Kim lørdag.

Samtidig skal han ha lovet at regimet i Pyongyang «trofast vil oppfylle» sine forpliktelser om å forhindre spredning av atomvåpen og presse på for global atomnedrustning.

Tidligere har Kim Jong-un sagt at han vil gå til et «forebyggende atomangrep i rettferdighetens navn», og at landets atomvåpen står klar til bruk på ethvert tidspunkt.

Ifølge den russiske, statlige tv-kanalen Russia Today, sa Kim Jong-un videre at de «vil forbedre og normalisere forholdet mellom de landene som respekterer suvereniteten til Nord-Korea og er vennlig mot den, selv om de har vært fiendtlig mot suvereniteten tidligere».

Nord-Korea trakk seg som første land fra den globale ikkespredningsavtalen for atomvåpen (NPT) i 2003. Da landet gjennomførte sin første atomprøvesprengning i 2006, uttalte regimet at det «aldri vil bruke atomvåpen først», men senere har nordkoreanerne gjennomført flere tester og kommet med flere trusler om å angripe USA og Sør-Korea. (NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2