Camilla (30) vil gi arbeidsledigheten et ansikt

TV 2-prosjekt skal se nærmere på arbeidsledighet i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Camilla Overgaard (30) er utdannet sivilingeniør innen miljøteknologi og bor i Stavanger.

For ett år siden mistet hun jobben hun hadde i Oceaneering Asset Integrity.

– Det er fremdeles stigmatiserende for noen å være arbeidsledig. Så med å være med i dette prosjektet så prøver jeg å si at det er helt normalt nå være arbeidsledig, sier Camilla Overgaard til TV 2 Nyhetene.

Vil undersøke

130.000 personer er nå arbeidsledige her i landet. TV 2 Nyhetene ønsker å finne ut mer om hvem arbeidsledigheten rammer og hvilke konsekvenser det får for samfunnet og den enkelte.

Er du arbeidsledig? Da kan du registrere deg i prosjektet Arbeidsledighetens ansikter her.

Camilla Overgaard mener det er viktig at folk som har mistet jobben ikke blir sittende alene med problemene. Selv har hun opprettet en gruppe på Facebook kalt Arbeidsledige i Rogaland for å holde kontakt med andre i samme situasjon.

– Problemet er at mange sitter hjemme i sofaen og ikke kommer seg ut. De får en depresjon og får vanskeligheter med å komme seg ut i arbeidslivet seinere, sier Camilla Overgaard.

– En skjønner at det er mange i samme situasjon, men akkurat der og da så blir det et sjokk som det vanskelig ikke å ta personlig, sier Overgaard.

36.142 oljejobber borte

Stadig flere jobber blir borte i oljebransjen. DNB Markets har talt stillingskuttene i selskaper som er direkte eller indirekte berørt av lavere olje- og gasspriser siden 1. januar 2014.

Nå har antallet stillinger som er borte kommet opp i 36.142.

– Dette er de stillingskuttene som er blitt kunngjort eller omtalt i media. De reelle tallene er nok betydelig høyere, sier aksjemegler Truls Oma Erichsrud i DNB Markets til TV 2 Nyhetene.

Statoil har ifølge DNB Markets oversikt kuttet totalt 4523 stillinger siden 1. januar 2014. Det inkluderer 1500 innleide stillinger. I samme periode har Aker Solutions kuttet 3570 stillinger. National Oilwell Varco (NOV) har kuttet 2920 stillinger. Tallene inkluderer innleid arbeidskraft.

– Glansdagene i bransjen er over. Det er ikke mye som tyder på at dette vil snu med det første, sier Oma Erichsrud.

Spår konkurser

DNB Markets tror vi vil se flere restruktureringer og konkurser i tiden som kommer.

– Vi har foreløpig kun sett et fåtall restruktureringer og enda færre konkurser. Jeg er redd for at flere aktører vil måtte kaste inn håndkleet i tiden som kommer om ikke markedet skulle endre seg, sier Oma Erichsrud.

– Hvor er kuttene størst?

– Dette rammer hele industrien. I tillegg får dette dominoeffekt på andre næringer som er knyttet til bransjen. Vi ser det for eksempel i hotell- og restaurant-bransjen, sier Oma Erichsrud.