Massiv skogbrann ute av kontroll – tusenvis evakuert i gigantkolonner

Skogbrannen i den canadiske provinsen Alberta sprer seg raskt. Statoil halverer oljeproduksjonen sin i området.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

88.000 mennesker fra Fort McMurray, som ligger midt i Albertas oljesandområde, ble evakuert fra byen tirsdag. Ingen liv har gått tapt i brannen, men byen står i fare for å brenne helt ned.

Statoil halverer aktiviteten

Store deler av oljeproduksjonen i Alberta er rammet av storbrannen. Nå har også Statoil besluttet å halvere sin produksjon ved Leismer oljesandprosjekt.

– Selve anlegget er ikke direkte berørt så langt, men terminalene som brukes til å frakte produktene er stengt ned og dermed rammer det oss, forklarer Knut Rostad, mediekontakt for Statoils internasjonale drift,- og leteaktiviteter til TV 2.

Kun kritisk personell er igjen på anlegget. Rostad legger til at Statoil følger situasjonen kontinuerlig siden brannen utvikler seg fra time til time.

Statoil-anlegget brukes nå som en base for redningsmannskapene. Også flystripen som er tilknyttet anlegget blir brukt i slokningsarbeidet.

Venter på evakuering

Fredag håper myndighetene å flytte tusenvis av mennesker fra brakkebyer nord for de rammede områdene, til andre byer sør i landet.

Mens de fleste av de evakuerte har reist sør til Edmond og andre byer, ble omtrent 25.000 personer flyttet nordover etter den obligatoriske evakueringen tidligere i uken.

Her er oljesandarbeidernes brakkebyer blitt brukt som innkvartering for de evakuerte. Det har ikke vært trygt å flytte disse personene sørover på grunn av brannen, men myndighetene håper at det vil være mulig å begynne flyttingen fredag.

Torsdag begynte man å bruke helikoptre og fly til å hente mennesker som har flyktet fra Fort McMurray til andre truede områder nord for byen. Dette arbeider fortsetter fredag.

Bilkolonner

Tusenvis av mennesker blir flyttet fredag i en stor kolonne langs motorveien, hvis det er trygt nok å reise.

Myndighetene håper å kunne frakte dem i en kolonne bestående av over 400 biler ledet av et helikopter via motorveien fredag morgen lokal tid.

Hundrevis av biler står fast i lange trafikkøer på flukt fra brannen. Frustrasjonen øker blant mennesker har mistet mye eller alt.

Brannen er helt ute av kontroll, og kommer til å spre seg. Regnvær er det eneste som kan redde situasjonen nå, men det er meldt tørt vær de nærmeste dagene.

(©NTB/TV 2)