politiet tilkalt etter sammenstøt:

Amper stemning da hotell gjenåpnet midt i streiken

Da Oslo-hotellet varslet at de hadde nok uorganiserte arbeidere til å åpne igjen, gikk flere forbund til aksjon. Det gikk ikke stille for seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Radisson Blu Scandinavia i Oslo stengte dørene dagen etter at streiken var et faktum. Men onsdag ettermiddag fikk de tillitsvalgte i Fellesforbundet i Oslo vite at hotelldirektøren hadde lagt nye planer for den kommende langhelgen.

– Tillitsvalgt på stedet fikk i går beskjed om at hotellet ville åpne igjen i dag klokken 15. Da får de selvfølgelig en reaksjon fra oss, sier Tore Skjelstadaune, leder i Fellesforbundet avdeling 10 Oslo.

– Hvorfor står dere her?

– Vi står stille og rolig her på utsiden og prøver å hindre folk i å gå ut og inn på en pen og høflig måte, sier han.

Politiet ble tilkalt

Men stemningen ble amper da hotellet åpnet trass i protestene. En av de tillitsvalgte forteller at hotellets vakter fysisk prøvde å fjerne de streikende hotellarbeiderne for å få inn gjestene.

Hotelldirektør Tarje Hellebust står likevel på at de vil holde hotellet åpent i langhelgen som står for døren.

– Hvordan synes du åpningen gikk?

– Vel, gikk og gikk. Det ble dessverre litt dramatisk, men politiet kom og fikk roet ned situasjonen, sier hotelldirektøren til TV 2.

To italienske turister som ankom hotellet ved 17.30-tiden torsdag ble stoppet av de streikende foran inngangsdøra. Etter kort tid kom flere fra hotellets ledelse ut for å hjelpe dem inn.

NEI: Hotelldirektør Tarje Hellebust prøvde å få to italienske turister inn i resepsjonen, men måtte gi opp. Foto: Margrethe Håland Solheim/TV 2
NEI: Hotelldirektør Tarje Hellebust prøvde å få to italienske turister inn i resepsjonen, men måtte gi opp. Foto: Margrethe Håland Solheim/TV 2

– Dette er italienske turister, sa Hellebust til de fagorganiserte, men det hjalp ikke.

De ble stående foran hovedinngangen for å sperre døra. Til slutt måtte ledelsen ta med seg hotellgjestene vekk fra området.

Se video av hendelsen i toppen av saken!

Vart lenge nok

SKUFFET: Hovedtillitsvalgt ved Radisson Blu Scandinavia Sidsel Bratsæter. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
SKUFFET: Hovedtillitsvalgt ved Radisson Blu Scandinavia Sidsel Bratsæter. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Hotelldirektøren sier til TV 2 at de valgte å åpne igjen blant annet fordi de synes streiken nå har vart så lenge at det ble for belastende for gjestene og deres uorganiserte ansatte.

– Men dere er midt i en konflikt. Forstår du at de streikende reagerer på at dere åpner igjen?

– Nå har denne konflikten vart så lenge at vi føler et ansvar for våre gjester og for våre uorganiserte ansatte. De uorganiserte står nå på gata uten lønn. Vi forholder oss til lover og regler, og mener bestemt at vi ikke driver streikebryteri. Alle som er på jobb er uorganiserte, og vi har redusert servicetilbudet, sier Hellebust til TV 2.

Sidsel Bratsæter er hovedtillitsvalgt ved Radisson Blu Scandinavia.

– Nå bryter de avtalen. Ledelsen har oppført seg eksemplarisk fram til nå, men så skal de plutselig drive uorganisert. Vi omprioriterer nå, og setter inn alt vi har av resurser her, sier Brantsæter.

Hun er svært skuffet, og fagforeningen stenger nå alle innganger til hotellet ved å fysisk stå i døråpningene.

De ansatte om hotellgjestene: – Synd for dem

– Det er nok noen gjester som har klart å snike seg inn, men dette er jo ikke noen bra situasjon for dem heller. Jeg vet ikke hvor dette ender, sier hun.

Uvitende gjester

Omkring 70 medlemmer fra ulike fagforbund samlet seg utenfor hotellet, ikke bare hotell- og restaurantarbeidere.

– Det er mange her som sympatiserer med oss og kommer for å hjelpe. Jeg vil anslå at det nå er representanter for åtte-ti ulike LO-forbund her nå, sier Fellesforbundets Tore Skjelstadaune.

Fellesforbudents tillitsvalgte er overrasket over at hotellet har latt være å informere gjester som har bestilt rom om at det er streik og en pågående konflikt.

– Det virker som at gjestene ikke er informert. En god del av de som har kommet hit i ettermiddag er fullstendig uforberedt på at det er en konflikt, sier Skjelstadaune til TV 2.