VRAKET: Delene av vraket som er funnet legges på Haakonsvern for videre gjennomgang. Foto: Joachim Stovik / TV 2
VRAKET: Delene av vraket som er funnet legges på Haakonsvern for videre gjennomgang. Foto: Joachim Stovik / TV 2

Har funnet nesten alle delene til helikopteret

Statens Havarikommisjon har nå funnet det meste av vrakdelene fra ulykkes-helikopteret.

– Vi har kontroll på 80 til 90 prosent av volummassen til helikopteret, sier Kåre Halvorsen, avdelingsdirektør i Statens Havarikommisjon for Transport.

I en fjellhall på Haakonsvern i Bergen ligger forvridde deler fra helikopteret som styrtet ved Turøy.

Siden ulykkesfredagen sist uke, har jakten på vitale helikopterdeler tilhørende Super Puma-helikopteret pågått for fullt til vanns og på land. Og noen tekniske deler er spesielt viktig å finne.

Jakter relevante deler
– Alt som er tilknyttet gearboksen og som har relevans til motor, girboks og forbindelsene mellom rotor og helikopteret, har stor interesse.

– Savner dere noe?

– Jeg kan ikke si at vi har alt ennå. Det er mange komponenter som det er viktig å få kontroll på, forklarer Halvorsen til TV 2.

Fraktes til Kjeller
I dag fraktes alle alle vrakdeler fra Haakonsvern i større kjøretøy til Kjeller på Lillestrøm. Det er ikke aktuelt å forsøke å sette sammen helikopteret, men man vil konsentrere seg om det området som er knyttet til den tekniske svikten.

Publikum må varsle
Området ved Turøy har vært endevendt i jakten på deler. Søk med hunder og metaldetektor har vært brukt. Når området senere åpen for fri ferdsel har Kåre Halvorsen en klar oppfordring itl publikum:

– Dersom man finner noen deler i naturen som kan stamme fra helikopteret så må politiet varsles, oppfordrer han. Den viktigste puslebiten kan fremdeles mangle og Havarikommisjonen er opptatt av at alt nå havner på Kjeller.

Data- og taleregistratoren er avlest og informasjonen er av god kvalitet. Havarikommisjonen har allerede konkludert med at ulykken ikke skyldes menneskelig svikt.