PROSTITUERT: TV 2 har snakket med denne mannen på 26 år. Han lever av å selge sex til menn i Oslo. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
PROSTITUERT: TV 2 har snakket med denne mannen på 26 år. Han lever av å selge sex til menn i Oslo. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Slår alarm om at unge selger sex med mobilen:

Alexander (26) bruker ofte apper når han snakker med sex-kjøperne

Kirkens bymisjon slår alarm om økende antall unge som selger sex via apper på nettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved Nadheim, Kirkens Bymisjons hjelpesenter for folk med prostitusjonserfaring, hører de det stadig.

Unge som forteller at de bruker apper eller nettsider til å skaffe seg sex-kjøpere.

– At man bruker mobilen gjør at man er lett tilgjengelig hele tiden, og det gjør det også vanskeligere å skjerme seg fra markedet, sier Fredrika Olsen på Nadheim.

TV 2 har tidligere fortalt om hvordan Gaysir, et sosiale nettsted for homofile, florerer av tilbud om sexsalg, særlig rettet mot unge gutter.

Nye apper

Ved Nadheim ser de også at apper som Grindr, Tinder, Happn og Scruff brukes.

Alexander (26) har jobbet som prostituert over halve livet.

Han forteller at han alltid har brukt Internett til å komme i kontakt med kundene sine, men at han i det siste også har brukt forskjellige apper.

– Jeg har brukt Grindr en del i det siste, og Gaysir har jeg brukt lenge, sier han til TV 2.

– Ellers har jeg en fast kundekrets jeg selger til, sier han.

Flere menn

– De siste årene har det vært en kraftig økning i antall menn som selger sex, sier Olsen ved Nadheim.

Hun sier at de nå har begynt å jobbe åpent på de appene de vet brukes til sex-salg.

– Vi er i startfasen med dette arbeidet, men kommer til å være mer til stede på nettet, sier hun.

FAKTA: Erfaring med sex-salg?

Nadheim drives av Kirkens Bymisjon og hjelper alle med erfaring med sex-salg. Du kan nå dem på telefon: 22 05 28 80 eller epost nadheim@bymisjon.no

Prosenteret hjelper alle over 18 år som har erfaring med salg av sex.

Sex og samfunn svarer på spørsmål og kan bistå med helsesjekk. Tlf. 22 99 39 00. Har også en chatt på sine nettsider sexogsamfunn.no.

Helseutvalget har en anonym chattjeneste på youchat.no for ungdom. Den er åpen mandag og torsdag mellom kl. 17.30 og 20.30.

Menn som selger sex selger både til kvinner og til menn, og både kvinner og menn bruker appene.

– Vanskelig å slutte

Alexander vil fraråde unge å begynne å selge sex, selv om han forstår at det kan komme mange tilbud på nettet.

– Jeg har selv forsøkt å slutte flere ganger, men dette er den måten jeg lever på og det er vanskelig å legge om hele livet. Det er en ond sirkel jeg ikke klarer komme ut av, men jeg prøver. Dette er ikke det livet jeg vil ha, sier han.

Han forteller at han flere ganger har bestemt seg for å slutte, men at han har fått tilbud på internett som har gjort at han har fortsatt likevel.

– Ved at de er tilgjengelige på telefonen og får tilbud der, kan det være vanskelig å skjerme seg fra dette. For noen kan det også være lettere å komme inn i prostitusjon, ved at det vekkes en tanke som man kanskje ikke har tenkt på i utgangspunktet, sier Olsen.

Hun oppfordrer foreldre til å følge ekstra godt med på hva ungdommene deres holder på med på nett og på appene på mobilen.

– Det er viktig at voksne er klar over hvor utbredt og enkelt det er å få tilbud om å bytte seksuelle tjenester på helt vanlige og ufarlige arenaer. Mange velger å ikke dele det med noen og sitter derfor alene med disse opplevelsene. Vi vet også at hvis ingen spør, eller ingen ser så er det få som velger å ta det opp selv, sier hun.