Tiltalt for netthets mot NRK-Haddy:

Kalte TV 2s reporter «muslimjævel» på direkten – i retten i dag angrer han

OSLO TINGHUS (TV 2): 34-åringen måtte svare for både hetsen som skjedde under TV 2s direktesending, og meldingene til Haddy N'jie som han er tiltalt for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag måtte en 34-åring svare på tiltalen for hatefulle ytringer. 34-åringen som kalte en TV 2-reporter for «muslimjævel» på direkten, netthetset også NRK-profil Haddy N'jie på det groveste i oktober 2015. I mars ble han tiltalt for N'jie-kommentaren.

«Gratulerer har du klart å ligge deg til permanent oppholdstillatelse. Hvorfor kan du ikke ta med deg familien din å flytte tilbake til Afrika. Hvorfor kan du ikke vise såpas respekt, det er ikke krig der dere kommer fra. Din frekke motbydelige halvape. Kom deg ut av landet. Jævla Nigger», skrev mannen på Haddys Facebook-vegg.

Erkjenner skyld

Han erkjenner skyld etter tiltalen, og angrer på formuleringen om å ligge seg til permanent oppholdstillatelse og bruken av ordene «halvape» og «nigger», forklarte han i retten.

– Jeg la ut meldingen. Det var meningen å sende den til henne personlig, ikke legge den ut offentlig. Jeg følte jeg måtte sende meldingen, uttalte han i retten.

«Halvape»-meldingen til Haddy var ment å være mest mulig støtende og skulle nå flest mulig, har den tiltalte imidlertid forklart i politiavhør.

– «Jævla Nigger» er litt over streken og «halvape» er over streken, sa han om ytringene som han forstår er straffbare.

«Muslimjævel»

– Det var stygt sagt, han er flink og fortjente ikke det. Det var dumt, men modig gjort, sa den tiltalte om «muslimjævel»-kommentaren han ga til TV 2-reporter Kadafi Zaman under et direkteinnslag fra en Pegidademonstrasjon i Oslo.

– Det er så få nordmenn som tør å si rett ut hva vi mener om innvandringen, utdypet han på spørsmål fra tingrettsdommer Geir Grindhaug om hvorfor han synes denne kommentaren var dum, men modig.

34-åringen er uten inntekt og jobb, og bor sammen med sin mor. Han har levd på penger han har arvet. Kommentarene han ga til TV 2-reporteren, førte til samtaler med Politiets sikkerhetstjeneste (PST), forklarte han i retten.

I sin prosedyre sa aktor Oda Karterud at mannens ytringer om NRK-profilen var fremsatt på en åpen Facebook-profil, og at ytringene må tolkes som rasistiske. Hun la ned påstand om 30 timers samfunnsstraff for 34-åringen, som også er tiltalt for besittelse av cannabis.