Arabiske jenter tar kraftig oppgjør med æreskultur:  – Selv vi som er fri blir hetset

Unge jenter fra det arabiske miljøet nekter å la seg kontrollere og tar et kraftig oppgjør med det de omtaler som æreskultur i eget miljø.

Den siste uken har flere unge, arabiske jenter tatt et nådeløst oppgjør med det de hevder er sosial kontroll og æreskultur i deres eget miljø.

20 år gamle Nancy Herz er en av jentene. I Aftenposten skrev hun en kronikk med tittelen «Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå». Herz er stolt av sine libanesiske røtter, men er svært kritisk til måten deler av det muslimske miljøet behandler kvinner og jenter på.

– De utsettes blant annet for sosial kontroll, noe som gjør at noen jenter ikke tør å bli sett med en gutt på kafé, eller bli sett ute på byen. Man må hele tiden gjemme seg for miljøet rundt seg, sier Herz til TV 2.

Ber andre jenter stå opp

Nå ber 20-åringen, som selv er ateist, andre jenter fra arabiske miljøer stå opp mot det hun mener er en ukultur.

– Det jeg mener er at vi, som arabiske jenter, minoritetsjenter – eller jenter generelt egentlig – skal ta mer plass. Vi skal ikke ha den skammen andre påfører oss. Vi skal ikke la oss begrense av konsepter om skam eller ære, eller disse fordommene som blir rettet mot oss. Det å være skamløs betyr å bryte de sosiale normene som samfunnet har satt for oss, sier Herz.

KAMPKLARE JENTER: Samfunnsdebattant Nancy Herz og feminist Sofia Srour. Foto: TV 2
KAMPKLARE JENTER: Samfunnsdebattant Nancy Herz og feminist Sofia Srour. Foto: TV 2

Tirsdag var samfunnsdebattanten gjest i TV 2 Nyhetskanalen sammen med jusstudent og feminist Sofia Srour. Også hun har ytret seg kritisk mot sosial kontroll og æreskultur. Nå hyller hun Herz' innlegg.

– Det er virkelig treffende det hun skriver. Hun setter ord på følelsene til mange, mange jenter som opplever sosial kontroll. Det kan for eksempel være begrenset frihet hjemme, der de ikke har like mange rettigheter som gutta. Når de er ute, må de være forsiktige hele tiden. De må passe på hvem de blir sett av og med, og hvordan de er kledd, sier Srour til TV 2.

– Blir kritisert for å håndhilse på menn

Begge jentene understreker at de ikke har gjort forskning på hvor mange jenter som blir utsatt for sosial kontroll, men sier de personlig kjenner veldig mange som har opplevd dette.

– Jeg kjenner folk som blir kritisert fordi de står opp og er åpne i samfunnsdebatten, fordi de håndhilser på menn og fordi de går med hijab eller ikke går med hijab, sier Herz, og får støtte av Srour.

– Man skal ikke spekulere for mye, og man vet ikke omfanget. Men bare det at det skjer, gjør det til et stort problem, sier feministen.

Og ifølge Herz, er den sosiale kontrollen et hverdagsproblem.

– Imamer som sier råtne ting, de vet du jo hvor du har. Men dette kan skje hjemme, det skjer blant vanlige mennesker. De kan til og med tro på demokratiet, men de oppfatter ikke at dette er noe galt, sier samfunnsdebattanten.

Må tåle hets

Etter at kronikken hennes ble publisert, har Herz fått enorm respons – men ikke alt er positivt.

– Det har vært overveldende positiv respons, men de som har vært kritiske og sendt uhyggelige meldinger har vært fra to båser. Det har vært muslimer som mener at dette er et angrep mot islam, som det ikke er, og så har det vært folk som blir sinte fordi jeg inkluderer folk med hijab i dette begrepet, sier 20-åringen.

Også Srour har opplevd negativ oppmerksomhet, og hun forstår at det er mange som frykter å gjøre som dem.

– Det er skummelt, for selv vi som er fri blir hetset. Jeg blir kalt for «for vestlig». De sier jeg har falt utenfor min tro og kultur, når jeg egentlig mener at vestlige verdier og min religion går hånd i hånd, sier Srour.

Til tross for at det er tøft å stå i stormen, mener de to at det er viktig at flere gjør som dem, og står opp for friheten.

– Vi håper at flere jenter står opp og sier fra, for vi kan ikke gjøre det alene. Vi åpner jo ingen ting hvis jeg og Sofia skriver kronikker alene, avslutter Herz.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook