ny tv 2-gallup:

SV har aldri hatt lavere oppslutning

Aldri før har SV vært nærmere ved å bli utradert fra norsk politikk.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med 497 dager igjen til stortingsvalget havner tre av dagens stortingspartier under sperregrensen på TNS Gallups måling for TV 2 i mai. Aller mest kritisk er situasjonen som SV som aldri før har vært målt lavere.

Nesten helt ute

Etter at SV har pustet lettet ut med to målinger på rad over sperregrensen, er det bare 2,6 prosent av de spurte sier at de vil stemme på SV nå. Så lav oppslutning har ikke SV hatt siden partiet ble stiftet i 1975.

– Vi er ikke fornøyd med en slik måling.

Det sier partisekretæren i SV, Kari Elisabeth Kaski til TV 2.

Bakgrunnstallene viser at to av tre velgere som stemte på SV i 2013 har forlatt partiet, samtidig som SV er lite attraktivt for nye velgere.

Partiet er faktisk nær ved å bli helt utradert fra Stortinget, men berger det nest siste mandatet i hovedstaden med en margin på 1200 stemmer.

– Samtidig ser vi at vi ligger på et snitt på fire prosent de siste månedene, så vi er i ferd med å løfte oss og skal jobbe beinhardt inn mot valget til neste år med å komme enda høyere, sier partisekretæren.

Fra topp til bunn

I april 2003 kunne SV notere seg for en oppslutning på 21,5 prosent og var jevnstore med Arbeiderpartiet. Partiet drømte om regjeringsmakt og fikk 8,8 prosent ved valget i 2005. Fire år senere var oppslutningen redusert til 6,2 prosent, mens SV så vidt klarte sperregrensen med 4,1 prosent i 2013.

Etter stortingsvalget som brakte Høyre og Fremskrittspartiet til regjeringsmakt har SV bare sett fem-tallet på tre av TNS Gallups målinger. Forrige bunnotering kom i februar i år da partiet bare fikk støtte fra 3,1 prosent av de spurte. Nå har SV nådd en ny bunnotering med bare 2,6 prosent i mai 2016.

Tre under sperregrensen

Kampen mot den magiske sperregrensen, en oppslutning på 4,0 prosent, som sikrer partiene mulighet til å være med i fordelingen av de 19 utjevningsmandatene til Stortinget, ser ut til å bli svært spennende.

I tillegg til SV havner også De Grønne og Venstre denne gang under streken, mens Kristelig Folkeparti som var under i april, så vidt kryper over med en oppslutning på 4,6 prosent i mai.

De Grønne som ligger stabilt med 3,0 prosent, har ikke vært over sperregrensen siden partiet tok byrådsmakt i hovedstaden i fjor høst. Venstre øker med 0,3 til 3,8, men må notere andre måned på rad under sperregrensen som bare ville gitt to mandater på Stortinget.

Små bevegelser for de store

Arbeiderpartiet ligger stabilt med 35,9 prosent (+ 0,1). Høyre øker med 0,6 prosentpoeng til 25,1 prosent, mens Fremskrittspartiet går tilbake 0,9 til 15,6 prosent.

LES KJETIL LØSETS BLOGG: Kampen mot sperregrensen

Senterpartiet holder trygg avstand til sperregrensen med 6,3 prosent (+ 0,1), mens Rødt får 1,8 (+ 0,4) og andre partier og lister 1,4. I denne gruppen er Pensjonistpartiet størst mens Partiet De Kristne og Liberalistene begge har målbar oppslutning.

Kampen om regjeringsmakt

Dersom Høyre og Fremskrittspartiet får med seg Kristelig Folkeparti og Venstre er det fortsatt borgerlig flertall på Stortinget med 87 mandater. Høyre får 47, Fremskrittspartiet 29 og Kristelig Folkeparti 9.

Dersom KrF velger å bytte side kan de danne flertall sammen med Arbeiderpartiet 67 og Senterpartiet 12, som gir 88.

Fire partier kan ende opp som minipartier på Stortinget. Venstre som er nærmest sperregrensen får to mandater, mens MDG, SV og Rødt får et mandat hver.

Færre oppgir parti

Andelen velgere som oppgir partipreferanse er denne gang lav. Bare 74,4 prosent oppgir hvilket parti de vil stemme på dersom det var stortingsvalg i morgen, mot 80,2 prosent i april.

Det er særlig i gruppen av velgere som oppgir at de ikke stemte ved forrige valg at mobiliseringsgraden er lavere. I denne gruppen er det omregnet til antall velgere 120.000 færre som oppgir parti nå enn i april.

Målingen er laget av TNS Gallup ved personlige telefonintervjuer av 971 personer med stemmerett i tidsrommet 25. - 29. april. Failmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook